Családi ház generálkivitelezés

Családi ház generálkivitelezés – kenderház vázszerkezet

Az építkezés mindig drága. Egy családi ház generálkivitelezés is nagyon drága. Ennél csak az lesz drágább, ha te magad építed meg, kapcsolatok és tapasztalat nélkül. Természetesen, aki ezt olvassa, az mindenki kivétel egészen addig míg az építkezés végén – ha egyáltalán sikerül befejezni – minden felmerült költséget őszintén össze nem ad. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy a tényleges építési költség, jobb esetben sem alacsonyabb, mint ami a generálkivitelezésre adott ajánlat volt – rosszabb esetben nagyságrenddel több. Ennek a jellemző oka nagyon egyszerű.

 

 

A magyar emberbe kódolva van, hogy amit ő csinál, az biztosan olcsóbb lesz. Ez egy családi ház generálkivitelezés esetén sincs másképp, de attól még nem így van. Ha egy saját példát hozok – nem építőiparból – az talán hitelesen szemlélteti, hogy miért…

Nemrég elromlott az autóm csomagtérajtaja, így nem lehetett kinyitni, csak a belső kárpit megbontását követően. A szerelő, aki rendszerint javítja az autóinkat, kinyitotta, de nem tudott hozzá mikrokapcsolót rendelni, így rám hárult a feladat. Ebayen keresztül sikerült nagyságrendileg 25.000 Ft-nak megfelelő összegért megrendelni egy gyári újat. Amikor megérkezett, gondoltam, nem kérek időpontot a szerelőhöz, hanem berakom én. Meg is történt, működött is kb. két hétig, aztán újra nem nyílt. Ekkor már elvittem egy másik szerelőhöz, aki kimondottan ilyen problémákkal foglalkozik. Ő megcsinálta 20.000 Ft-ért, azóta jó. Kiderült, hogy rosszul raktam be a mikrokapcsolót és valamelyik zárásnál széttört. Eredmény: 20.000 Ft helyett 45.000 Ft költség, rendeléssel, várással, munkával.

Ne gondold, hogy egy családi ház generálkivitelésénél más a helyzet. Annyi a különbség, hogy egy-egy technológiai fázis munkadíja az a fenti összegek megtoldva még két nullával. Innentől nem nehéz a fenti példába behelyettesíteni az építési munkafázisokat. Tudod, nem véletlenül van a mondás, hogy az első házat az ellenségednek építed…

Ha a fenti nem lenne elég, írok egy építőipari példát is. Egy korábbi építkezésen az informatikus megrendelő nagyon erősködött, hogy – természetesen költségcsökkentési céllal – megcsinálja ő a oromfalon lévő gipszkarton belső oldali bennmaradó zsalut. Nem tudtam lebeszélni róla – így tanítási céllal megengedtem neki azzal a feltétellel, hogy csak akkor megyünk tovább, ha jól sikerül. Nem volt benne nagy kockázat, mert arányaiban relatív alacsony értékű munkáról volt szó, így ha nem sikerül, legfeljebb újraépítjük, nem veszélyeztette a ház épségét. Néhány nap hősies küzdelmet követően elkészült az egyik oldallal. A gipszkarton kilengése a függőlegestől mindkét irányban 5-10 cm volt. Összehasonlításképpen egy nap alatt megcsináltuk a másik oldalt, majd ő mondta azt, hogy inkább csináljuk meg rendesen az övét is. Ez egy szerencsés eset, mert a fölöslegesen elvégzett munkát leszámítva nem került plusz pénzébe.

Egy családi ház generálkivitelezés nem játék. Ha nem vagy szakmabeli, akkor inkább ne te csináld!!!

Kapcsolódó:

 

Hogyan lehet 360.000 Ft/m2 áron házat építeni? – rájöttem