Kenderházak

Kenderház építése csúszózsalus technológiával

Kenderház építése csúszózsalus technológiával

2016-ban kezdtem el foglalkozni a kenderház témával egy nagyon kedves ismerősöm hatására, aki arra kért fel, hogy kenderből tervezzem meg a házát. Ekkor már túl voltam egy-két „megtapasztaláson”, így akartam is, meg nem is. Egyfelől érdekelt a dolog, meg tetszett a kihívás is, másfelől nem akartam újabb fájdalmas tapasztalatokkal gazdagodni. Aztán 2017-ben mondta, hogy menjek el egy konferenciára, amit megtettem. Itt találkoztam a Kenderház Magyarország képviselőivel, akik akkor már túl voltak egy ÉMI engedélyezésen (NMÉ), ami hatalmas megnyugvást jelentett számomra, így rögtön csatlakoztam is hozzájuk, szövetkezeti tag is lettem. Azóta a társaság egy része alaposan kicserélődött és az építészeti alkalmazás, valamint a szakmaiság és a minőségbiztosítás került előtérbe.

Terveztem is több kenderházat, amik egy része már épül is (a sajátunk is), valamint meg is építettünk egy ilyet, át is adtuk, bár azt épp nem én terveztem.

Maga a technológia annyira meggyőzött, hogy a saját házunkat is ezzel a módszerrel építjük. Már az anyag is egy csodálatos ellentmondásra képes: úgy jó hőszigetelő, hogy közben nagyon jó a hőtároló tömege is. Ennél fogva nem kell külön hőtároló szerkezetet építeni és hőszigetelni. Mindezt hihetetlen jó páraszabályzás mellett, amihez hasonlót csak a vályogházak tudnak. A Kenderház Magyarországnak (New Hemp) köszönhetően sok-sok fejlesztés is zajlott az elmúlt években, aminek az lett az eredménye, hogy már sokkal hatékonyabban tudjuk építeni ezeket a házakat, mint akár egy-két éve. Folyamatosan monitorozzuk a meglévő épületeket és ötletelünk azon, hogyan lehetne még gyorsabbá-egyszerűbbé tenni a technológiát.

Favázas kenderház építése - Pomáz

Favázas kenderház építése – Pomáz

Mindezeknek volt egy olyan „mellékhatása” is, hogy a sorozatos kísérletek/tesztek eredményeként egy sokkal jobb fizikai paraméterekkel rendelkező anyagot sikerült megalkotnia a csapatnak, mint amivel addig bárhol találkoztunk, beleértve a külföldi workshopokat is. Ezt ráadásul ezt egyenletesen tudjuk produkálni a szigorú minőségbiztosításnak köszönhetően.

Egy másik hasonló tulajdonsága a kenderháznak, hogy a vályoghoz/földhöz hasonlóan képes leárnyékolni az elektroszmogot, ami egyre intenzívebben van jelen körülöttünk. Ezt pl. abból is tapasztaljuk, hogy bent jóval kisebb a térerő, mint más, átlagos házak esetében.

Mindezen tulajdonságok mellett úgy látom, hogy ma ár/érték arányban a kenderház igényli a legkevesebb kompromisszumot az ökoház építési technológiák közül, ha az egyik fő szempont a minél több természetes anyag beépítése.