Gazdasági épületek - az egyik belseje és képesek lakni is benne...

Gazdasági épületek – az egyik belseje és képesek lakni is benne…

Azt hiszem nem sok olyan építész van hazánkban, akinek a portfóliójában olyan számban szerepelnek a gazdasági épületek, mint az enyémben. Gondolom, hogy ez főleg annak köszönhető, hogy már pályám elején kihívásnak tekintettem, hogy minél több szokatlan anyagból tervezzek házakat, valamint kifejezetten vonzódom a nehezen megközelíthető építési helyszínekhez. Akik pedig ilyen helyszínekre akarnak építkezni, azok sok esetben képesek egy gazdasági épületben lakni. Én meg mindig felülök nekik… Nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban.

Adott egy építtető, aki rendelkezik egy olyan telekkel, amire nem lehet lakóépületet építeni, mert más az övezeti besorolása, viszont az illető igencsak kötődik a helyhez és ott is szeretne élni. Én teljes mértékben tudok azonosulni az ilyenekkel, mert nálam is egy fontos szempont egy telek kiválasztásakor, hogy minél nehezebb legyen megközelíteni, mert ez valószínűleg garantálja a nyugalmat is. Ilyen esetekben mindig megvizsgáljuk a lehetőségeket, hogy mit lehet építeni és azt milyen feltételek mellett. Ha lehet építeni, akkor nagy valószínűséggel a bennmaradó lehetőségek valamilyen gazdasági épületek lesznek, esetleg pincével. Természetesen én mindig azt javaslom, hogy az illetékes építési hatósággal vagy főépítésszel őszintén beszéljünk a valós célokat illetően, mert sok esetben nagyon segítőkészek és akár rendkívül jó építő jellegű javaslataik is szoktak lenni.

Aki viszont azt tervezi, hogy ilyet épít annak fel kell készülnie arra is, hogy a gazdasági épületek esetében építési engedélyezési eljárást kell lefolytatni, ahol területtől függően számos szakhatóságot bevonhatnak, ami akár fél/egy évig is megnyújthatja az eljárást. Ez lehet környezetvédelmi, természetvédelmi hatóság, nemzeti park, vízügy és még sok minden más, hogy csak néhányat említsünk. Bár igyekszünk az elején már tisztázni, hogy kikkel kell egyeztetni az engedélyezési folyamat előtt, ez nem mindig sikerül, mert előfordul, hogy csak a beadást követően döntenek mégis úgy, hogy egyik, vagy másik szakhatóságot is bevonják, amit néha valamelyik már bevont szakhatóság javaslatára történik. az ilyen helyeken viszont néha olyan emberek ülnek – gondolom, valakinek a valakije – akik nagyon bizonyítani akarják saját fontosságukat, ezért előírnak olyan dolgokat, ami teljességgel bizonyítja az inkompetenciájukat nehezen teljesíthető, ezért némi időt igényel. Az utóbbi években szerencsére nem ez a jellemző, de elvétve még mindig előfordul. Gazdasági épületek tervezése esetén ezért ezt a lehetőséget igyekszem mindig előre jelezni.

Akik viszont végigmennek a folyamaton, azok rendszerint annak tudatában költöznek be ilyen gazdasági épületekbe, hogy az nem ottlakásra való. Ilyen épületekbe elvileg nem lehet bejelentkezni ottlakásra, viszont ha ott vagy, akkor senki nem kényszeríthet arra, hogy hazamenjél onnan. Vannak olyan emberek, akik ezt a kiskaput használják ki.