Dombház-passzívház

Dombház-passzívház déli homlokzat

Nyár óta készült ennek a dombháznak a terve. Rengeteg kritériumnak kellett megfelelnie, mind a szabályozás, mind a megrendelők részéről, mind a passzívház követelményeket tekintve. Közben sokat vártunk az új Helyi Építési Szabályzatra is, de mint utóbb kiderült, ha azt megvárnánk, akkor nem kezdődhetne jövőre az építkezés. Így aztán nem volt más választásunk, mint a jelenlegi lehetőségek között megoldást találni a telekalakításra. A munka az említett okok miatt nagyon lassan haladt. Közben elkészült jó néhány kiviteli terv is. Sok alaprajzi vázlat készült, mivel a passzívház kritériumokat leszámítva meg kellett felelni a dombházak szerkezeti kialakításának és az akadálymentességnek is. Úgy kellett kialakítani mindent, hogy idős emberek számára is teljes mértékben használható legyen a ház.

Dombház - passzívház

Dombház – passzívház a kert felőli oldal

A szigorú kritériumok, valamint a költséghatékonyság miatt sajnos kevesebb környezetbarát, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagot tudtunk használni, de azért ahol lehetett, ott megtettük.

Munka közben számtalanszor feltettem a kérdést: Miért jó, hogy ha egy dombház egyben passzívház is? Az elsődleges dolog, ami miatt megfogalmaztam magamban az volt, hogy így több jellemző tulajdonságát elveszíti a dombház. Ugye ebben az esetben a központjában nincs valódi tűz, mivel a fűtést hőcserélő biztosítja és nem akarunk egy újabb hőhidat a kéménnyel. Így a máskor oly fontos tűzközpontú tér is csak jelképes értelmet nyer. A természetes szellőzés is csak a nyári időszakra van korlátozva. Arról meg nem is beszélve, hogy így jóval több olyan anyagot kell beépíteni, ami nem igazán illik a fent említett kategóriákba.

Aztán, megfordítottam a kérdést: Miért jó, ha egy passzívház egyben dombház is? Így érdekes módon némileg jobban láttam az értelmét. Kevesebb hőszigetelés kell (a nagy földtakarásnak és a növénytetőnek köszönhetően), a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenáll (viharok, orkánok, jégeső stb.), kevesebb a hőhidat jelentő pozitív sarok. Aztán természetesen ott vannak a szakrális terek, a gömbkupoláknak és azok energiagyűjtő képességének köszönhetően. Persze ott a „negatív” oldal is: csak egyedi bútorokkal lehet szinte berendezni, sokkal nehezebb kivitelezőt találni… Ez viszont minden dombháznál így van.

Ez a terv viszont elkészült és ha minden jól meg, akkor hamarosan be lesz adva engedélyeztetésre.

Közreműködők:

ALAP-GEO Kft. -Talajmechanika
http://www.alapgeo.hu

Miskolczy Energia Terv – PHPP számítás, energetika

http://www.energiaterv.eu/