Dombházak – földházak

Az utóbbi években egyre több dombház, vagy más néven földház „bújik ki a földből”. Ez nem csak a dombházak jelenkori igényekre adott kedvező válaszainak köszönhető, hanem annak a szemléletnek, amellyel újabb és újabb emberek azonosulnak. A tömegtermelés hatására kialakult tömegemberrel szemben lassan újra megjelenik alternatívaként egyéni kreativitás, a személyes tárgyak, az egyéniség iránti igény.

Dombház terve Pilisjászfalun - Válóczy Balázs

Dombház terve Pilisjászfalun – Válóczy Balázs terve

A dombházak formai kialakítása általában visszafogott, a régi földpincék hagyományát követi. (Ez sokszor megoldást jelenhet külterületi telkek esetében is.) Az örökzöld növényzettel fedett rézsűk, földlefutások és dombok között legtöbbször hántolt, natúr tégla, vagy kő felületű falazatok jelennek meg fagerendás előtetőkkel, helyenként ívben záródó nyílászárók, előtetőkkel védett üvegfalak, kupolák felülvilágítóinak társaságában. Néhány év alatt a kert és a fűtetős dombok szerves egységet alkotnak, így az épület, mint jelentős tömeg idővel egybeolvad a környezetével, eltűnik. Az egyik legnagyobb előny dombházak esetében a rendkívül nagy hőtároló képesség, amely télen kihűlni, nyáron pedig túlzottan fölmelegedni nem engedi a házat. Több korábbi építtető jelzett már vissza, hogy nála jóval később kezdődött és jóval korábban lett vége a fűtési szezonnak. Egy konkrét példa, hogy a tulajdonos elutazott két hétre a téli időszakban, miközben a külső hőmérséklet többször megközelítette a -20 ºC-ot, a háza ez idő alatt mindössze +12 ºC-ra hűlt le. A nagy tömeg a hangszigetelésre is hatással van, ennek köszönhetően rendkívül csendesek a belterek, bár a legtöbb ilyen ház egyébként is csendes környezetben épül fel.

Dombház építés közben

Dombház építés közben (földtéglából)

A dombházak további kedvező tulajdonsága, hogy az építésük során sok újrahasznosított építőanyagot lehet használni. Ez lehet kis-, vagy nagyméretű bontott tégla, vagy éppen az újrahasznosított pvc szigetelés. Korábban a rendkívül kicsi előállítási energia igényű stabilizált földtéglából is készültek házak, de ez sajnos már nem rendelkezik a mai építőipari minősítésekkel. (Az ilyenből készült házak és a benne élők egyébként köszönik, jól vannak. 🙂 ) Dombházaknál, földházaknál hátrányt jelenthet, hogy a különleges jellegük miatt az építési hatóságok által használt fogalmak nem mindig egyértelműek, illetve nem mindig felelnek meg az előírásoknak. Ez persze lehet éppen úgy előny is, ezért aki ilyen ház építésében gondolkodik, annak javasoljuk, hogy egyeztessen előtte az illetékes hatósággal, mert sokszor az ő jóindulatukon, rugalmasságukon is múlik az engedélyezés. Tapasztalatunk, hogy az előzetes személyes megbeszélés és a folyamatos kapcsolat, általában jelentős pozitív hatással van a hatóságok hozzáállására, jóindulatára, különösen akkor, ha előtte még nem is találkoztak földház-tervvel. A dombházak további hátrányai közé sorolható az is, hogy sokkal nagyobb figyelmet igényelnek az építési folyamat során is. Eleve nem könnyű olyan kivitelezőt találni, aki a különleges szerkezeti megoldásokban a szakmai kihívást, referenciaértéket és nem pedig a magas árat látja. Szerencsére vannak ilyenek, de nem könnyű megtalálni őket. A csapatunk segítségével tudunk segíteni a megfelelő kivitelező megtalálásában is.

Dombház Lőrinciben - Hegedűs Zsolt egyik első munkája

Dombház Lőrinciben – Hegedűs Zsolt egyik első munkája – itthon az egyik első dombház

A különleges szerkezetek és az ezek által létrejött szakrális jellegű terek szintén a dombházak különlegességei közé tartoznak. Ez persze azzal is együtt jár, hogy berendezésük is az átlagosnál jóval nagyobb kreativitást igényel. Aki belép egy ilyen házba, ilyen térbe, azt egy semmihez sem fogható, de egyértelműen érezhető, hatás éri. Ez különösen erős a kupolák középpontjában. Több tulajdonos elmondta, hogy amikor vendégek érkeztek, megfigyelték, mennyire szívesen tartózkodnak ezen a helyen és mennyire jól érzik magukat ott. Aki dombházban lakik, általában arról számol be, hogy sokkal inkább érzi az összhangot, a harmóniát saját maga és a környezete között. Gyakran ez egy sajátos filozófiával és életmóddal is együtt jár. A dombházak lakói eddigi tapasztalataim alapján valamilyen szempontból mind különleges emberek, akiktől sokszor nem keveset tanultam a beszélgetések során.

Kiknek érdemes dombház – földház építésében gondolkodni?

 • Akiknek fontos, hogy egészséges helyen lakjanak
 • Akik újrahasznosított és újra felhasználható anyagokból akarnak építkezni
 • Akik a személyre szabott dolgokat szeretik
 • Akiknek fontos, hogy érezzék a tér kedvező energiáit
 • Akik nem akarnak vagyonokat költeni a fűtésre és a klimatizálásra
 • Akik nem félnek elmondani az építésznek a „legelvetemültebb” ötleteiket
 • Akik problémák helyett kihívásokat látnak és éreznek magukban elég erőt a megvalósításukhoz
 • Akiknek olyan telke van, hogy csak ezt teszi lehetővé a beépítési szabályzat (gazdasági épület, pince)
 • Akik szeretnének maguk is részt venni a saját házuk megépítésében.
 • Akiket nem rendít meg, ha egy-egy kőműves „elszalad”, ha meglátja a terveket
 • Akik hajlandóak egy kicsit többet fizetni a tartós, hosszabb távon használható dolgokért
 • Akik szeretik az íves, görbült tereket
 • Akik hajlandóak megfizetni az álmaik „árát” (időben, figyelemben, pénzben, cselekedetekben, türelemben)
 • Akik olyan házat szeretnének, ami összeköti a családot és nem szétválasztja
 • Akik szeretnek télen együtt leülni a cserépkályha, vagy kemence mellé
 • Akik olyan házat szeretnének, amely rendkívül szélsőséges időjárás esetén is védelmet nyújt.
 • Akik eggyé szeretnének válni a természettel.

Kiknek nem érdemes dombházon, vagy földházon gondolkodni?

 • Akik ragaszkodnak az áruházakban kapható bútorokhoz és nem akarnak gondolkodni azon, hogyan rendezzék be a házukat
 • Akik gyorsan, a lehető legrövidebb idő alatt akarnak házat
 • Akik a legolcsóbb megoldásra törekednek
 • Akik csak rövid időre akarnak maguknak lakhelyet, aztán tovább is költöznének
 • Akik könnyen variálható, bővíthető, moduláris házban gondolkodnak
 • Akik nem szeretik az íves tereket.
 • Akiknek nem fontos a közös „utazás”- közös alkotás élménye

Válóczy Balázs okleveles építész