Válóczy Balázs építész tervező

Válóczy Balázs - építész tervező

Válóczy Balázs – építész tervező

Miután sokáig autókat akartam tervezni, 12 évesen  eldöntöttem, hogy építész tervező leszek. Arról álmodoztam, hogy majd embereknek fogok otthonokat tervezni otthon, a rajzasztalom mellett. Nem többre, nem kevesebbre. Azóta sok minden változott, a rajzasztal már átkerült a 3D virtuális térbe, a tervlapokat már gépeken sem nyomtatják, az otthonom is többször áthelyeztem máshová, a lényeg azonban változatlan maradt. Embereknek tervezek házakat otthon, meg néha a helyszínen is.

Az út relatíve egyenes volt, mivel 14 éves koromtól kezdve építőiparral foglalkozom. Először építőipari technikum – nyaranta gyakorlat építkezéseken – , aztán egyetem (PTE-PMMK). Pályafutásom, mint építész tervező lényegében 2001-ben kezdődött Pécsen. Még gyakornokként dolgoztam az egyetem mellet az utolsó három évben, de már ekkor éreztem, hogy valami feszít belülről, hogy nem feltétlenül azt az irányt fogom képviselni, amit oktatásként megkaptunk. Ezzel nem az oktatást bírálom, mert mindenért hálás vagyok, amit ott tanultam, inkább csak egy akkor még nem tudatos érzés volt bennem, hogy valami mást szeretnék csinálni, amit még nem tudtam megfogalmazni. Valahogy éreztem belülről, hogy szívesebben alkalmaznék természetes anyagokat és nem annyira a beton/üveg világába vágyom. Aztán persze az utóbbi irányba is voltak rövid kitérőim az útkeresés során, de viszonylag rövid idő alatt, néhány éven belül elég egyértelműen eldőlt az irány.

Régóta érdekel, hogyan lehet minél inkább energiatakarékos, valóban környezet- és természetbarát épületeket építeni. Azt is megtanultam azonban, hogy ami igazán energiatakarékos, az nem csupán a használat során kell, hogy az legyen, hanem az előállítás során is. Így régóta keresem az alternatív lehetőségeket  (fa, vályog, kender, szalma stb.). Az élet úgy hozta, hogy akadtak ilyen jellegű munkák is, így szert tettem kapcsolatokra, voltam előadásokon hallgatóként, néha előadóként.

Látom, hogy sokan foglalkoznak a témával, mindenki ért mindenhez, de legtöbbször egy rendszert igyekeznek népszerűsíteni meglehetősen kevés tapasztalattal. Azzal, hogy ezt az oldalt létrehoztam, szeretném elérni, hogy a különböző rendszerek közül, mint építész tervező segíthessek választani, a legmegfelelőbb, működő rendszer kiválasztásában, vagy igény esetén a megvalósításban is. Sokat tudok segíteni a választásban, mert ismerem a különböző rendszerek előnyeit-hátrányait, de neked kell eldöntened, hogy melyik az, ami leginkább találkozik a saját igényeiddel. Abban is tudok segíteni, hogy esetleg ezeket szükség szerint a lehető legjobb kombinációban használjuk.

Mivel elsősorban az alternatív megoldásokkal foglalkozom, ezért a jelenlegi építőipari multikat nem kívánom népszerűsíteni, de szükség esetén az ő termékeiket is használom/alkalmazom, nem tekintem ördögtől valónak. Egy ház hangulatát rezonanciáját ugyanis nem csak az anyagok határozzák meg amikből épült, hanem a szemlélet is amit az építész tervező és a kivitelező beletett.

Válóczy Balázs

okleveles építész

Építész kamarai nyilvántartási szám: É-12-0156