Kétszintes dombház a Pilis legszélén

Kétszintes dombház a Pilis legszélén

E hét elején adtuk be ennek a háznak az engedélyezési tervdokumentációját, amely a Pilis legszélére – Piliszentivánra – készült oda, ahol az út túlsó oldalán emelkedő domb már a Budai-hegység lábához tartozik, így a panoráma is arra nyílik. Maga a ház amellett, hogy kívülről egy sima kétszintes dombház képét mutatja több szempontból is érdekes. Ez lesz az egyik első ház, ami már az új stabilizált (nem Bio-Eco) földtéglából épül. Ez persze már szinte maga után vonja azt is, hogy a többi építőanyag kiválasztásánál is igyekeztünk megújuló, öko- és újrahasznosított anyagokat kiválasztani. A sok földtégla anyagú gömbkupola és dongaboltozat lehetővé teszi, hogy kiváltsuk velük a hagyományos tető és födémszerkezeteket. Ahol viszont ez nem sikerül, ott hántolt geerndából készülő födémeket alkalmaztunk. Sajnos még így sem tudjuk teljesen kiiktatni a vasbeton használatát, de azért azt sikerült elérni, hogy egy”normál” házhoz képest csak a töredékét használjuk.

A terepbe illesztés

Másik különlegessége a fűtési és használati melegvizet biztosító rendszer, amivel Homor Miklós egyik előadásán találkoztunk és amelynek lényege, hogy a napkollektorok által a kedvező időszakban megtermelt többlethőmennyiséget a téli időszakra úgy tároljuk el, hogy nem szükségeltetik hőszivattyú a kinyeréséhez. Ez elég komoly költségtől kíméli meg az építtetőket úgy, hogy biztosítja a ház független fűtés és HMV készítéséhez szükséges energiát, ráadásul a tároló rendszer jelentős részét is meg tudjuk építeni természetes és újrahasznosított anyagokból. Talán még egy kis ráadást jelent, hogy a szennyvízkezelés (tisztítás) is telken belül lesz megoldva.

Ennyi látszik hátulról

Ennyi látszik hátulról

Ami még fontos ennél a háznál, hogy itt is sikerült egy olyan jó „kapcsolatot” kialakítani az építtetőkkel (és az általuk megszületni kívánó házzal), hogy sokszor nem volt szükség se szavakra se telefonra vagy más hasonló, a fizikai világban elterjedt kommunikációs eszközre ahhoz, hogy tudjam mit kell rajzolnom. Ez mostanában egyre többször fordul elő…