Családi ház bővítés tervezés

Egy családi ház bővítés tervezés folyamata lényegében mindenben megegyezik egy családi ház tervezéssel, leszámítva a kezdeti lépést, ami ebben az esetben a bővítendő épület felmérése. Ilyenkor készül egy felmérési tervdokumentáció, amely a további tervek alapját is képezi egyben. A felmérés részét képezi az is, hogy megvizsgáljuk a tartószerkezeteket, hogy mennyire alkalmasak a bővítésre, illetve milyen csatlakozási megoldásokat lehet alkalmazni. Ritkán, de előfordul, hogy nem javasoljuk a bővítést, mert a meglévő szerkezetek nem alkalmasak, vagy egyszerűen olyan rossz állapotúak, hogy inkább a bontást javasoljuk. Ilyenkor kell mérlegelni, hogy a bővítés költsége, amely sok esetben megközelíti egy új építés költségét megéri-e. Ez erősen függ, az adott telek és a környékbeli ingatlanok piaci értékétől.

Ha például az adott településen jóval olcsóbban lehet házat venni, mint építeni, akkor érdemes elgondolkodni mind a bővítésen, mind az építkezésen. Ha esetleg üzleti szempontból nem érné meg, akkor is lehetnek olyan érvek (emlékek, megszokták, családi tulajdon megőrzése, hosszú távon lesz a tulajdonban, stb.) amelyek felülírják azt. Ilyenkor arra érdemes összpontosítani, hogy mi az a költséghatékony megoldás, ami még szóba jöhet és az igényeket is kielégíti.

A másik dolog, ami minden háznál, de egy családi ház bővítés tervezés esetében halmozottan igaz, az az igények felülvizsgálata. Mivel ilyenkor jóval több a kötöttség a meglévő rész miatt, ezért rendszerint csak jóval több kompromisszum árán és így drágábban lehet kielégíteni az egyéni igényeket, amelyek vagy valósak, vagy nem. Rengeteg pénzt lehet megtakarítani azzal, hogy ha szembenézel azzal, hogy mennyire életszerűek az igényeid. A költségvetés lejjebb faragásán túl attól is megóv, hogy esetleg később napi szinten szembesülj egy teljesen értelmetlen és szükségtelen kiadással. Nem sokan engedhetnek meg maguknak ilyen luxus emlékeztetőket, persze elfogadom azt is, ha valaki igen.

A műszaki megvalósíthatóságot tekintve van néhány eset, amikor abszolút nem javasoljuk a bővítést. Ilyen az, amikor például nincs megfelelő alapja egy épületnek, vagy olyan az állapota, hogy közel ugyanannyiba, vagy többe kerülne a helyreállítás, mint a bontás és egy új épület felépítése. ilyenkor mérlegelni kell, hogy a ráfordítandó összeg az állapot miatt nem jelent-e fölösleges pénzkidobást. Van amikor igen, ilyenkor igyekszem lebeszélni róla az építtetőt. Egy családi ház bővítés tervezés esetén – különösen, ha régi házakról van szó, aminek nem ismert a teljes előélete – számolni kell azzal is, hogy menet közben is lehetnek váratlan megoldandó helyzetek, népi nyelven szólva eshetnek ki csontvázak a szekrényből. Ezeket leginkább helyszíni tervezői művezetéssel lehet orvosolni, de legtöbbször már az első helyszíni bejárásnál lehet látni erre utaló jeleket.

A fentieket szem előtt tartva mi minden esetben az első szemlénél megmondjuk, hogy szerintünk érdemes-e foglalkozni a projekttel, vagy milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ezt megállapíthassuk. Ezek azok a dolgok, amire nem szabad sajnálni a pénzt, mert itt egy komplett ház értéke is kockán foroghat.

Kérj tőlünk személyre szabott tervezési ajánlatot ide kattintva!

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz, tedd fel! Itt megteheted.