Magyar házak

A magyar ház szakralitását, térrendezését, kulturális tartalmát, hagyományait egyre kevesebb építész és kivitelező veszi figyelembe. Biztosan Ön is észrevette már többször, a hazánkban újonnan épülő házaknál, hogy hiába szép minden, hiába használták a legdrágább anyagokat, hiába precíz a kivitelezés, mégis üres, személytelen, tartalom nélküli. Nem véletlen, hogy az emberek olyan gyakran költöznek manapság.

Hollókó palóc házai

A magyar ház kialakítását, tájolását, térrendezését tekintve sok ezer éves hagyományokra, tapasztalatokra támaszkodik. Ez nem csak stílusjegyeket jelent, hanem a sok ezer éves magyar kultúra megnyilvánulása is, ami egy olyan rendszert tükröz, amelyre többek közt a magyar nyelv, a magyar népmesék, népdalaink is épülnek. Ugye Ön is érezte már egy ilyen ház láttán, hogy szívesen lakna benne? Ha igen, akkor az az előbb említett tulajdonságainak köszönhető, amely tudat alatt hat mindannyiunkra. Amikor népmeséket olvasunk, sokszor a szereplőket ilyen házakban képzeljük el. Nem véletlenül.

A mai átlagember mindent jobban tudni akaró hozzáállását jellemzi, hogy ezeket egy mozdulattal kidobja és helyette olyan néhány éves, vagy évtizedes tapasztalatokra támaszkodik, amiknek a hosszú távú hatásait még nem is ismeri. Az ilyen emberek, általában nem találják a belső harmóniát, egyfolytában olyan vágyakat kergetnek, amikről azt gondolják, hogy boldoggá teszi őket. Az ember pedig akkor boldog, ha harmóniában van önmagával és környezetével.

A magyar házakra jellemző tűzközpontú tér, amely jellemzően a konyhát és az étkezőt is magába foglalja, mindig a család közös szertartásainak volt a helyszíne. Itt étkezünk (ételáldozat), itt beszéljük meg a napi dolgainkat télen a pattogó tűz mellett, itt kerül ki a (lehetőleg fatüzelésű) tűzhelyből a friss, meleg kenyér, vagy sütemény.

A ma felénk áramló reklámdömping nem ezeket az értékeket közvetíti. Ezért van az, hogy a fogyasztási igényünk úgyszólván kielégíthetetlen.

Ezen a portálon igyekszünk minél több olyan építési módot, példát, megoldást felmutatni, ami lehetőleg Magyarországon, helyben előállított anyagokból, a lehető legkevesebb energiát igényelve és minél kevesebb kereskedői szinten keresztül, vagy esetleg anélkül teremt lehetőséget a házépítésre. Fontosnak tartjuk, hogy ezzel együtt a hagyományos magyar építészeti értékek is megjelenjenek.

Talán elmondható, hogy a magyar ház áldozatává vált az iparnak. A parasztház, amelynek a legtöbb területen a vályog a tradicionális építőanyaga a következő előnyökkel és egyben az ipar számára hátrányokkal rendelkezik:

  • Emberi munkaerőt igényel – embereknek ad munkát, nem igényel különösebb ipari gépeket

  • Mindenki számára hozzáférhető – akár maga a tulajdonos is elő tudja állítani, így nem kényszerül arra, hogy drága pénzért megvásárolja az aktuálisan „korszerűnek” nyilvánított építőanyagokat

  • Évszázadokon, évezredeken át kipróbált és bizonyított, mind tartósságát, mind élettani hatásait tekintve – kiváló páradiffúziós képességekkel rendelkezik – mindig annyi párát vesz fel, majd ad le, ami az ember számára ideális, kellemes klímát jelent, emellett jó hőtároló és megfelelő vastagságban hőszigetelő.

  • Környezetbarát, újra felhasználható – a megfelelően megépített ház anyagait (vályogtégla, faanyagok, cserép) újra be lehet építeni, de ha sokáig nem gondozzák, akkor magától felbomlik, eltűnik nem károsítva a környezetét.

  • Letisztult, egyszerű, nem hivalkodó, nem akar nagyobb lenni mint a szomszédé, az ember valós igényeire és egy alapvetően egészséges életvitelhez találták ki és csiszolták tökéletesre évszázadokon keresztül. Az ésszerűség és nem a fogyasztás, nem a függőségben tartás uralja. Befogadja a modern kor vívmányait, de anélkül is tud működni.

  • Magában hordja a szakralitást.

Meggyőződésünk, hogy ezeket az értékeket lehetséges újra a köztudatba emelni és összefogással, számos pozitív példát felmutatva újra közkedveltté válhatnak eleink bölcsessége által létrejött motívumaink, megoldásaink.

Igyekszünk minél több olyan partnerrel együttműködni, akik saját területükön ezen irányelveket tiszteletben tartva működnek, és tapasztalattal rendelkeznek az alternatív lehetőségek terén, legyen az bármilyen kapcsolatban is az építészettel.

Szeretnénk, ha Magyarországon újra tájegységtől függően egyre nagyobb teret kapnának a hagyományos magyar házak stílusjegyei, és ha újra az ésszerűség,  a kultúra és a  józan megoldások diktálnák az irányt az építkezők által választható lehetőségek között.

.

Ha a fent leírtak alapján szeretne házat terveztetni, vagy felújítani, akkor tervezési ajánlatért kattintson az alábbi gombra: