Nádtetős modern parasztház terve

Nádtetős parasztház tetőtérrel – Tényő Tervező: V.B.

Jónéhány parasztházat, vagy parasztház jellegű házat kellett terveznem az elmúlt években az ország legkülönbözőbb pontjaira. Formavilágukat tekintve ez között voltak klasszikus és modern parasztház tervek is. Ami megkülönbözteti őket a régi parasztháztól, az leginkább az építtetők igényszintje, a ház használati értéke. Az ilyen házakat leginkább tehetős, igényes emberek kérték, akik nyitottak a természetes anyagokra, a régi falusi udvarok hangulatára, de ugyanakkor a jelenkor vívmányairól sem szeretnének lemondani. Ami a legérdekesebb, hogy ezeket szinte kivétel nélkül nem nyaralóként, hanem lakóházként, családi házként használják életvitelszerűen, felvállalva az ilyen házakkal együtt járó feladatokat.

A modern parasztházak tervezésénél többféle irány is előfordult. Az egyik ilyen a formavilág, ahol sokak megelégszenek a hosszú, keskeny, esetleg tornácos tömeggel parosítva azt egy letisztult minimalista formavilággal, mások viszont kimondottan igénylik a rusztikus, míves megoldásokat.

Modern parasztház terve kenderből

Modern parasztház terve kenderből tetőtér beépítéssel – Alsópetény (V.B.)

A telepítés környezetét tekintve vannak, akik lejtős terepre kértek kétszintes házat, vannak akik sík terepre tetőtérbeépítéseset, és olyanok is, akik közel sík terepre egyszintes, tetőtér nélkülit.

Itt is van lehetőség számos természetközeli megoldásra, amit a megrendelők egy jelentős része igényelni is szokott. Ez nem véletlen, hiszen aki igényli a természet közelségét, az legtöbb esetben a szűkebb életterében is szívesen lát természetes anyagokat.

Anyagukat tekintve ilyen parasztházakat terveztünk:

  • vályog
  • tégla
  • kender
  • nádtető
  • cseréptető
Parasztház (családi ház) építése természetes anyagokból

Parasztház (családi ház) ermészetes anyagokból Tervező: V.B.

Ezekhez sok esetben még az autonóm, közműhelyettesítő megoldások is társulnak, bár ma már a jogszabályi környezet sokkal kevésbé megengedő, mint akár néhány éve, különösen a fűtési lehetőségek tekintetében. Ezzel együtt az ilyen házak szinte mindegyikénél volt igény egy valamilyen tűztér kialakítására (cserépkályha, kandalló, tömegkályha stb.) akár egy hőszivattyús fűtési rendszer mellett is. A működtetési lehetőségeket tekintve szintén sokféle megoldással és javaslattal rendelkezünk.

Aki tehát parasztházat szeretne, annak leginkább magában kell eldöntenie, hogy költségben stílusban, működtetésben mi az ami neki belefér, a többiben sok éves tapasztalatok birtokában tudunk segíteni, hogy mi lehet a legkedvezőbb irány. Ahogy egy régi mesterem mondta: „Először legyen jó a ház, utána kezdjük el felöltöztetni…”

Kapcsolódó:

https://elohazak.com/tag/paraszthaz/