Dombház a hegyoldalban a Dunakanyarban

Dombház a hegyoldalban a Dunakanyarban

Ismét egy gazdasági épületet kellett terveznem pincével, mivel az építési előírások ezt engedik. Az építtetők kérése viszont az volt, hogy ha néhány év múlva úgy döntenének, hogy be akarnak költözni, akkor a lakóház követelményeit is elégítse ki.

A délnyugati tájolású telek festői környezetben fekszik – szemben, a Duna másik oldalán a Visegrádi várat is látni lehet. Azt kell mondjam, öröm ilyen helyre házat tervezni. Az építtetők is nagyon kedves emberek és úgy érzem, nagyon jól rá sikerült hangolódnunk egymás gondolataira.

Egyeztettem a területi főépítésszel, aki igen pozitívan és együttműködve állt hozzá a dologhoz. Volt néhány ellentmondás amire felhívta a figyelmem és a javaslatait tisztelettel megfogadtam, átvezettem a tervre. Jelenleg engedélyeztetési fázisban van a terv, aztán ha minden jól megy, ősszel jöhet a kiviteli terv majd jövőre kezdődhet az építkezés.

A terv:

Nem csak a  beépíthetőség miatt lett ideális a dombház az egyébként kis méretű telken, hanem annak lejtése miatt is, amely meghaladja a 20%-ot. Így két részből áll a ház: egy fölső fagerendás szintből ahol egy garázs-tároló-műhely kapott helyet, és egy alsó kupolás részből, ahová a szokásos helyiségek kerültek.

Dombház - oldalról csak ennyi látszik

Dombház – oldalról csak ennyi látszik

A kettő közötti szintkülönbség így is 4,20 m, így az alsó rész jó mélyen belekerül a földbe és egy ugyanilyen magasságú, de kényelmesen széles csigalépcső hidalja át a különbséget.

A ház egyébként egészen kicsi, az alsó szint alapterülete mindössze 72 négyzetméter, és a felső is csak 18 (amihez a valóságban még hozzájön még egyszer a lépcső 4,5 négyzetmétere, de a hivatalos számításba ezt elég csak egyszer belevenni) . A kis alapterületből fakadóan viszont teljesen le kellett tisztázni a valós szükségleteket, ami az építtetőknek nem jelentett különösebb gondot, mivel nagyon szeretnek hajózni és ott ugye kis helyen is jól el kell férni, így bőven volt tapasztalat. Az alsó szint alaprajza egy központi helyiségre virágszirom-szerűen felfűzött teraszokból és további helyiségekből áll.

Energetikailag teljesíti az A+ követelményeket, de lévén hogy gazdasági épület, és mivel megszüntették a támogatást is, így már csak a használat során térülhet meg ez a befektetés. Egyébként a 47% lenne az energetikai minősége a háznak, ha lakóház lenne. Ezt a déli homlokzattal, felülvilágítókkal, napkollektorral és fatüzelésű kályhával könnyedén el lehetne érni.

Dombház - az utcáról már csak a garázskapu és a felülvilágítók árulkodnak
Dombház – az utca felől már csak a garázskapu és a felülvilágítók árulkodnak