Parasztházak felújítása

Parasztház felújítás - még tetőjavítás előtt

Parasztház felújítás – még a tetőjavítás előtt

Napjainkban a régi házak nincsenek nagy becsben tartva és sokszor rendkívül alacsony, akár már telekáron is megkaphatóak. Ez különösen igaz a parasztházakra, azon belül is a vidékiekre. Az ár szinte egyenes arányban csökken a Budapesttől (és a nagyobb városoktól) mért távolsággal. Éppen ezért, aki ilyen házat szeretne, annak javasolt elgondolkodnia egy ilyen parasztház felújításán. Az embereket általában az rettenti el az ilyen házak megvásárlásától, amit a vályog negatívumairól, és leginkább amilyen sztereotípiákat hallottak (hideg, dohos, nedves stb.). Ezek sok esetben igazak, sokszor minimális munkával kezelhetőek, viszont most azokkal az esetekkel kell leginkább foglalkoznunk, amikor nem. Ahogy manapság is vannak rosszul és jól megépített házak, ugyanúgy voltak régen is.

Parasztház felújítás - a vakolat alatt értékes kőfal , ami javítást és kezelést követően komoly belsőépítészeti érték

Parasztház felújítás – a vakolat alatt értékes kőfal boltozatokkal, ami minimális javítást, valamint kezelést követően komoly belsőépítészeti érték

Gondoljunk bele, hogy sokszor egy telek áráért lehet megkapni olyan jól megépített házakat, ami minimális ráfordítással akár azonnal lakhatóvá tehető. Még egy rosszabb esetben is, amikor a falakig vissza kell bontani és új tető kell rá, akkor is megspóroltuk az építkezés költségének 30-40%-át. Ha tetőt csak itt-ott kell javítani, mert egyébként jó állapotban van, akkor ez még az 50-60%-ig is felmehet. Van ráadásul egy olyan előnye is, ami egy új építésű ház esetén szóba sem jöhet: az ütemezhető költségvetés. Mindezt úgy lehet csinálni, hogy közben akár végig lakható a ház. Igen, van hátulütője is, mert ez kompromisszumokat igényel. Az embernek fel kell adnia az egója által táplált egyéni igényeket és bizonyos fokig igazodnia kell az elődökhöz (akik sokszor bölcsebbek voltak nálunk, ha a valós szükségleteket nézzük). Egyszóval személyiség fejlesztésnek sem utolsó (egy kivitelezés egyébként is mindig az). Másfelől az általunk olyannyira dicsőített kényelem nélkül, rájöhetünk olyan dolgokra is, hogy egy fafűtésnél ugyan fát kell vágni, de közben elvégezhetjük a napi meditációnkat és fitten is tart konditerem nélkül. Így egy plusz kiadástól kímél meg minket úgy, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva semmilyen szolgáltatónak, mert fa akkor is lesz, ha pl. orosz gáz nem.

A felújítás során gyönyörű állapotú csapos gerendafödémet találtunk, ami sokáig jó lesz még...

A felújítás során gyönyörű állapotú csapos gerendafödémet találtunk, ami sokáig jó lesz még…

Felújítandó parasztház vásárlásába viszont senki ne fogjon bele anélkül, hogy szakember ne látta volna. Nem minden hibát vesz észre egy hozzá nem értő, ami akár súlyos és ezzel együtt költséges is lehet, viszont az ellenkezője is igaz lehet, hogy bár avatatlan szemnek ijesztő némely „hiba”, ennek ellenére viszonylag olcsón orvosolható. Az egy tévhit, hogy a parasztházak energetikája rossz. Igen, nem a jelenlegi előírásokra lettek kitalálva, de egy értelmes felújítással minden további nélkül ugyanúgy meg tud felelni a mai követelményeknek, mint egy új építésű ház. Az anyagokat tekintve pedig a régi, esetenként kézzel gyártott anyagok sokszor jóval magasabb minőségűek, mint a jelenkori sorozatgyártásra optimalizáltak. A helyiségek elrendezése is kötött a hosszan elnyúló formának köszönhetően, de ez egy kis kreativitással kezelhető. Ha kifogunk egy jól megépített házat, akkor sokkal élhetőbb otthont lehet belőle létrehozni, mint ha napjaink legelterjedtebb építőanyagait használnánk.

Összegezve: aki hagyománytisztelő házat szeretne kedvezőbb áron, vagy úgy szeretne egy saját házat, hogy ne egyszerre kelljen mindent kifizetnie, annak ideális választás lehet egy régi parasztház felújítása. Különösen azoknak szoktuk ajánlani, akiknek pár millió forintból kell megoldani a lakhatásukat, mivel új házat nem lehet ilyen áron tisztességesen megépíteni, viszont egy régit már lehet kapni, főleg vidéken, és azt fokozatosan ütemezve is (ahogy később a pénz rendelkezésre áll), fel lehet újítani.