Álomház

Tornácos ház

Múlt héten csattant az állam a padlón amikor a következő hirdetést dobta fel a Google: „megépítjük álmai házát 360.000 Ft/m2 áron kulcsrakészen, nem könnyűszerkezettel”. Lehet, hogy nem pontosan idéztem, de ez volt a lényeg. Az első reakcióm az volt, hogy ezen az áron az is marad, miután a lelkes emberek – akik megtalálták a Szent Grált – elutalták az első összeget. Aztán jött a kíváncsiság, hogy megkérdezem őket, hogy csinálják meg ennyiből, mert engem is nagyon érdekel, de már sajnos nem találtam meg a hirdetést egy nappal később – gondolom, nem véletlenül. Aztán pár nap múlva rájöttem, hogy nem is lehetetlen…

Mielőtt idáig eljutottam, azért megkérdeztem néhány régi motoros kivitelezőt a baráti körömből, hogy mit szólnak hozzá. Egyikük válaszát idézem: ” Miből készül, magyar kártyából?”, egy másik kollégám azt mondta, hogy akitől a faanyagot szoktuk venni – ő könnyűszerkezetes házakat is épít – a faváz, tetővel nyílászáróval nem jönne ki ennyiből. A harmadi kollégának a reakciója megegyezett az én első reakciómmal: megjelentek a piacon a csalók, akik lelépnek a pénzzel. Sajnos nem egyszer voltam én is tanúja ilyennek.

Aztán pár nappal később rájöttem a megoldásra. Belegondoltam, hogy mi mennyiért csinálunk egy házat kb. és arra jutottam, hogy az ár korrekt. Mégpedig a munkadíj oldalon. A munkadíj ugyanis teljesen rendben van ennyiért és a hirdetésben is az szerepelt, hogy ennyiért építik meg. Az anyagot én is mozgó árral szoktam vállalni, mivel az utóbbi években teljesen kiszámíthatatlan volt. Ha vesszük a jellemző 30-40% munkadíj 60-70% anyag arányát a teljes kivitelezési díjnak, akkor ezzel számolva máris 1.000.000 Ft körüli négyzetméterár jön ki, ami teljesen reálisnak mondható napjainkban.

Kapcsolódó cikkek:

Mese a négyzetméterárakról, türelem, önvizsgálat, elfogadás…

Az olcsó ház illúziója