Családi ház tervezés

Családi ház tervezés

Családi ház tervezés – városi ház (kenderház)

Családi ház tervezés bárhol Magyarországon

A családi ház tervezés teszi ki a tervezési megbízásaink jelentős részét, ami kiterjed az ország egész területére. Eddig a két, egymástól legtávolabb eső tervezési helyszín Békéscsaba és Fertőhomok volt. Sokféle megjelenésű házat terveztünk sokféle anyagból egyedi igények alapján. Egy valami viszont közös bennük: a szemléletmód. Ha igénylik, igyekszünk ökologikus megoldásokat alkalmazni, de előfordul olyan is, hogy valaki erre nem nyitott. Ilyenkor nem erőltetjük a dolgot, de ilyenkor is optimalizáljuk építészeti eszközökkel a ház működését.

Családi ház tervezés - parasztház

Családi ház tervezés – parasztház (kenderház)

Hatékony működés energiatakarékosság

Egy mai épület működtetése sok esetben nem csak a téli időszakban igényel energiát, hanem a nyáriban is. Ez utóbbit leginkább a trendeknek megfelelő nagy nyílászárók és túl könnyű anyagok beépítése, az olyan régi tervezési alapok háttérbe szorulása szokta okozni, mint a kedvező tájolás és az ehhez szükséges árnyékolás. Természetesen vannak esetek, amikor a telek adottságai (pl. panoráma, vagy a megközelíthetőség) ezt részben indokolják, de ilyenkor is érdemes az észszerűség határain belül maradni. Egyik elsődleges alapelv, amit alkalmazunk, hogy az fölöslegesen el nem fogyasztott energia a leginkább környezetbarát.

Családi ház tervezés - dombház

Családi ház tervezés – dombház (tégla)

Időtálló formák

Egy családi ház tervezés nem szólhat pusztán arról, hogy meglovagoljuk az aktuális trendeket, mivel ezek jönnek-mennek, miközben az épületek maradnak. Senki nem akar 15-20 évente újjáépíteni egy házat, csak azért, hogy megfeleljen az aktualitásoknak, arról nem is beszélve, hogy a környezetünk megóvásának szemszögéből is etikátlan hozzáállásnak tartanám. Egy házat nem az aktuális trendek kritikátlan kiszolgálása, hanem az anyaghasználat, az arányok összhangja tesz széppé. Mindenki látott már olyan embert, aki ugyan divatosan öltözködik, de nincsenek összhangban a ruhái, ezért nem jó érzés rájuk nézni. Olyanok is vannak, akik nem feltétlenül követik a trendeket, de mégis van egyedi stílusuk, mert jó ízléssel válogatják össze a ruhadarabjaikat, figyelembe véve a saját testük adottságait. Mi egy családi ház tervezés esetén inkább az utóbbi hozzáállást igyekszünk képviselni, kiegészítve azzal, hogy az anyagokat is igyekszünk úgy megválasztani, hogy a ház „öregedni” is szépen tudjon.

Családi ház tervezés - minimál ház (tégla)

Családi ház tervezés – minimál ház (tégla)

Kivitelezési tapasztalatok alkalmazása

A családi ház tervezés folyamatában lényeges részt képez nálunk, hogy folyamatosan alkalmazzuk a kivitelezési tapasztalatainkat.  Ez nem csak a közvetlen saját tapasztalatokat jelenti, hanem a partnereinkét is. Igyekszünk lépést tartani a gyártók folyamatos fejlesztéseivel és megfelelő józan érvek esetén alkalmazni azokat a hatékonyság érdekében. A kivitelezési árakra mindig hatással van az anyag és a munkadíj aránya, úgyhogy a betervezett technológiák kiválasztásánál igyekszünk ezt is figyelembe venni. Előfordult, hogy az árak robbanásszerű változása miatt módosított tervet javasoltunk és készítettünk, ami az építési költségek 20%-os megtakarítását eredményezte.

Várható költségek őszintén

Ezen tapasztalatok birtokában, egy átlagos tervezőhöz képest talán valamivel jobban/tisztábban látjuk egy-egy épület várható bekerülési költségét. Éppen ezért amikor az elején szóba kerül a rendelkezésre álló keret, nagyon fontos az őszinteség, nem csak a mi oldalunkról. Mi felvállaljuk, hogy a valós számokat közöljük akkor is, ha ezzel esetleg építtetőket/munkákat veszítünk el. Ez benne van, viszont azt is tudjuk, hogy hosszabb távon ez kifizetődik.

Akár a kivitelezés végéig

Amennyiben igény van rá, bizonyos területen belül a kivitelezést is tudjuk vállalni (Pest-Heves-Nógrád), de ha a távolság miatt ez nem lenne oldható meg, úgy tervezői művezetés keretein belül is lehetséges az építkezés felügyelete/végig kísérése, megoldási javaslatok kidolgozása helyszíni bejárás alapján.

A családi ház tervezés szakaszai:

 1. Konzultáció, tervezési program összeállítása – itt felmérjük az igényeket, az anyagi lehetőségeket, megnézzük, hogy egyáltalán mire kell ajánlatot adnunk. Igyekszünk pontosítani, összehangoljuk az igényeket a lehetőségekkel.
 2. Szerződéskötés
 3. Jóváhagyási terv (vázlatterv) – ennél a résznél találjuk ki, hogy milyen legyen a ház elrendezése, hogyan nézzen ki. Itt már az építész sok esetben konzultál a szakági tervezőkkel, a lehetséges megoldásokról. Amikor az építtető, azt mondja, hogy ez így már jó lesz, akkor lehet elkészíteni a továbbiakat. Ennek a tervfázisnak a következők a részei nálunk:
  • alaprajzok
  • látványtervek
  • esetleg metszet
  • helyszínrajz – ha szükséges
 4. Egyszerűsített bejelentési dokumentáció (korábban engedélyezési dokumentáció) – lényegében ebben a fázisban készül el az a dokumentáció, ami benyújtásra kerül az építésfelügyelet (korábban építési hatóság) felé. Ez a dokumentáció a legtöbb esetben alkalmas arra, hogy megépüljön belőle a ház, mivel sok esetben tartalmaz kiviteli szintű tervrészeket. Ez a dokumentáció általános esetben az alábbi részekből áll:
  • építész tervlapok
  • építész műszaki leírás
  • tartószerkezeti tervlapok – szakági tervező által
  • tartószerkezeti műszaki leírás – szakági tervező által
  • energetikai számítás – szakági tervező által
  • épületgépész műleírás/rendszerterv – szakági tervező által
  • épületvillamos műleírás/rendszerterv – szakági tervező által – szakági tervező által
 5. Kiviteli terv – abban az esetben szoktuk javasolni, amikor egy bonyolultabb, szokásostól eltérő, vagy nagyobb méretű (150-200+ nm) házról van szó, de ott sem feltétlenül mindenre. Előfordulhat, hogy csak bizonyos szakágak esetében van rá szükség. Ilyen pl. egy „okos” ház, ahol a gépészet és az elektromos rendszer összehangolása külön tervezést igényel, míg egy dombház esetében például az építész rész kiviteli tervére van mindenképpen szükség. A tételes költségvetési kiírást viszont típustól és mérettől függően legtöbben kérni szokták.

Ha bármilyen további kérdésed van, ide kattintva azt felteheted, szívesen válaszolunk.

Ha a tervezési díjainkra vagy kíváncsi, akkor itt kérhetsz árajánlatot, ami csak annyiba kerül, hogy kitöltöd az űrlapot és elküldöd nekünk.