Családi ház tervezés

Családi ház tervezés

Családi ház tervezés – városi ház (kenderház)

Családi ház tervezés bárhol Magyarországon

A családi ház tervezés teszi ki a tervezési megbízásaink jelentős részét, ami kiterjed az ország egész területére. Eddig a két, egymástól legtávolabb eső tervezési helyszín Békéscsaba és Fertőhomok volt. Sokféle megjelenésű házat terveztünk sokféle anyagból egyedi igények alapján. Ami viszont közös bennük: a szemléletmód, az igényesség, az otthon melege, a harmónia, a természetesség, amiben jó élni, aminek jó az energiája, ami a test és lélek egészségét egyaránt szolgálja. Ahol igénylik, igyekszünk ökologikus megoldásokat alkalmazni, de előfordul olyan is, hogy valaki erre nem nyitott. Ilyenkor nem erőltetjük a dolgot, de ezekben az esetekben is optimalizáljuk építészeti eszközökkel a ház működését.

Családi ház tervezés - parasztház

Családi ház tervezés – parasztház (kenderház)

Hatékony működés energiatakarékosság

Egy mai épület működtetése sok esetben nem csak a téli időszakban igényel energiát, hanem a nyáriban is. Ez utóbbit leginkább a most divatos nagy nyílászárók és túl könnyű anyagok beépítése, az olyan régi tervezési alapok háttérbe szorulása szokta okozni, mint a kedvező tájolás és az ehhez szükséges árnyékolás. Természetesen vannak esetek, amikor a telek adottságai (pl. panoráma, vagy a megközelíthetőség) ezt részben indokolják, de ilyenkor is érdemes az észszerűség határain belül maradni. Egyik elsődleges alapelv, amit alkalmazunk, hogy a fölöslegesen el nem fogyasztott energia a leginkább környezetbarát.

Családi ház tervezés - dombház

Családi ház tervezés – dombház (tégla)

Időtálló formák

Egy családi ház tervezés nem szólhat pusztán arról, hogy meglovagoljuk az aktuális trendeket, mivel ezek jönnek-mennek, miközben az épületek maradnak. Senki nem akar 15-20 évente újjáépíteni egy házat, csak azért, hogy megfeleljen az aktuális irányzatnak, arról nem is beszélve, hogy a környezetünk megóvásának szemszögéből is etikátlan hozzáállás lenne. Egy házat nem az aktuális trendek kritikátlan kiszolgálása, hanem az anyaghasználat, az arányok összhangja tesz széppé. Mindenki látott már olyan embert, aki ugyan divatosan öltözködik, de nincsenek összhangban a ruhái, ezért nem jó érzés rájuk nézni, vagy sok esetben inkább kínos. Olyanok is vannak, akik nem feltétlenül követik a trendeket, de mégis van egyedi stílusuk, mert jó ízléssel válogatják össze a ruhadarabjaikat, figyelembe véve a saját testük adottságait. Mi egy családi ház tervezés esetén az utóbbi hozzáállást képviseljük, kiegészítve azzal, hogy az anyagokat is úgy választjuk meg, hogy a ház „öregedni” is szépen tudjon.

Családi ház tervezés - minimál ház (tégla)

Családi ház tervezés – minimál ház (tégla)

Kivitelezési tapasztalatok alkalmazása

A családi ház tervezés folyamatában lényeges rész, hogy folyamatosan alkalmazzuk a kivitelezési tapasztalatainkat.  Ez nem csak a közvetlen saját tapasztalatokat jelenti, hanem a partnereinkét is. Lépést tartunk a gyártók folyamatos fejlesztéseivel és józan érvek esetén alkalmazzuk azokat a hatékonyság érdekében. A kivitelezési árakra mindig hatással van az anyag és a munkadíj aránya, úgyhogy a betervezett technológiák kiválasztásánál ezt is figyelembe vesszük. Előfordult, hogy az árak robbanásszerű változása miatt módosított tervet javasoltunk és készítettünk, ami az építési költségek 20%-os megtakarítását eredményezte.

Várható költségek őszintén

Ezen tapasztalatok birtokában, egy átlagos tervezőhöz képest talán valamivel jobban/tisztábban látjuk egy-egy épület várható bekerülési költségét. Éppen ezért amikor az elején szóba kerül a rendelkezésre álló keret, nagyon fontos az őszinteség, nem csak a mi oldalunkról. Mi felvállaljuk, hogy a valós számokat közöljük akkor is, ha ezzel esetleg építtetőket/munkákat veszítünk el. Ez benne van, viszont azt is tudjuk, hogy hosszabb távon ez kifizetődik. Egy jó háznak nem feltétlenül kell nagyon drágának lennie. Sokszor a költségekben egy kis többlet, a ház minőségében nagy többletet jelent.

Akár a kivitelezés végéig

Amennyiben igény van rá, bizonyos területen belül a kivitelezést is tudjuk vállalni (Pest-Heves-Nógrád), de ha a távolság miatt ez nem oldható meg, úgy tervezői művezetés keretein belül is lehetséges az építkezés felügyelete/végig kísérése, szükség esetén megoldási javaslatok kidolgozásával a helyszíni bejárásokon.

Az őrültségeket is szeretjük

A legvadabb elképzeléseidet is igyekszünk megoldani és megvalósítani. Nem kell félned, nyugodtan oszd meg velünk a leg szokatlanabb vágyadat is, mert jó eséllyel volt már hasonlóval dolgunk, de ha nem, akkor kihívásként tekintünk rá. A változatosság minket is gyönyörködtet.

Mit szeretnél kapni?

Olyan házat, ahonnan nem nagyon akarsz máshová menni? Szeretnéd, a hideg havas/esős napokon a kályha tüzének pattogását hallgatni és érezni annak a sugárzó melegét? Szeretnél nyáron kiülni a fedett tornácra/teraszra nézni és hallgatni az eső kopogását? Szeretnél a világos, napsütötte, természetes fényű tereket? Szeretnéd, ha a felkelő nap sugarai simogatnak meg ébredéskor, vagy a délutáni kávét iszogatva bentről nézni a téli naplementét? Szeretnél minden reggel örömmel ébredni és hálás lenni azért, ahol vagy? Szeretnéd érezni a fa illatát, amikor hazaérsz? Szeretnél olyan térélményeket, amiket csak az íves falak a galériák, vagy a fafödémek adnak? Szeretnél egy harmonikus, inspiráló otthont, ami minden más tevékenységedre is kedvező hatással van? Szeretnél egy olyan házat, amire 5-10-20 év múlva is büszke lehetsz? Ha bármelyikre igen a válaszod, akkor jó helyen jársz. Kérj tervezési ajánlatot és a következő munkanapon keresni fogunk.

Tervezési ajánlatot kérek most! Keressetek a következő munkanapon! Visszahívást kérek! Keressetek a következő munkanapon!

 

A családi ház tervezés szakaszai:

 1. Konzultáció, tervezési program összeállítása – itt felmérjük az igényeket, az anyagi lehetőségeket, megnézzük, hogy egyáltalán mire kell ajánlatot adnunk. Igyekszünk pontosítani, összehangoljuk az igényeket a lehetőségekkel.
 2. Szerződéskötés
 3. Jóváhagyási terv (vázlatterv) – ennél a résznél találjuk ki, hogy milyen legyen a ház elrendezése, hogyan nézzen ki. Itt már az építész sok esetben konzultál a szakági tervezőkkel, a lehetséges megoldásokról. Amikor az építtető, azt mondja, hogy ez így már jó lesz, akkor lehet elkészíteni a továbbiakat. Ennek a tervfázisnak a következők a részei nálunk:
  • alaprajzok
  • látványtervek
  • esetleg metszet
  • helyszínrajz – ha szükséges
 4. Egyszerűsített bejelentési dokumentáció (korábban engedélyezési dokumentáció) – lényegében ebben a fázisban készül el az a dokumentáció, ami benyújtásra kerül az építésfelügyelet (korábban építési hatóság) felé. Ez a dokumentáció a legtöbb esetben alkalmas arra, hogy megépüljön belőle a ház, mivel sok esetben tartalmaz kiviteli szintű tervrészeket. Ez a dokumentáció általános esetben az alábbi részekből áll:
  • építész tervlapok
  • építész műszaki leírás
  • tartószerkezeti tervlapok – szakági tervező által
  • tartószerkezeti műszaki leírás – szakági tervező által
  • energetikai számítás – szakági tervező által
  • épületgépész műleírás/rendszerterv – szakági tervező által
  • épületvillamos műleírás/rendszerterv – szakági tervező által – szakági tervező által
 5. Kiviteli terv – abban az esetben szoktuk javasolni, amikor egy bonyolultabb, szokásostól eltérő, vagy nagyobb méretű (150-200+ nm) házról van szó, de ott sem feltétlenül mindenre. Előfordulhat, hogy csak bizonyos szakágak esetében van rá szükség. Ilyen pl. egy „okos” ház, ahol a gépészet és az elektromos rendszer összehangolása külön tervezést igényel, míg egy dombház esetében például az építész rész kiviteli tervére van mindenképpen szükség. A tételes költségvetési kiírást viszont típustól és mérettől függően legtöbben kérni szokták.
Tervezési ajánlatot kérek most! Keressetek a következő munkanapon! Visszahívást kérek! Keressetek a következő munkanapon!