Családi ház árak

Az új építésű családi ház árak nagyrészt a tervezés fázisában dőlnek el

Az új építésű családi ház árak nagyrészt a tervezés fázisában dőlnek el

Az új építésű családi ház árak minden megkereséskor az az első kérdések közé kerülnek. Mennyibe kerül? Mekkora összegből lehet megépíteni egy olyat, amit elképzeltünk? A leggyorsabb válasz erre, hogy egy mai, átlagos igényeket kielégítő családi házat (amit tőlünk a legtöbben kérni szoktak), 2023-as árakon a ház jellegétől függően 800-850.000 Ft+ÁFA kezdő négyzetméteráron lehet megépíteni. Itt mindenképpen hozzá kell tennem, hogy ez a hasznos alapterületre vonatkozik, ami az 1,90 m feletti belmagasságú tereket jelenti a falak nélkül, beköltözhető állapotban – generálkivitelezés esetén. Ilyen adat szokott szerepelni a földhivatali nyilvántartás adatlapján is lakások esetében.

A fenti ár természetesen még jelentősen növekedhet az egyéni igényeid függvényében, amelynek felső határa a csillagos ég. Ha viszont a realitásoknál maradunk, akkor ezt az árat úgy képzeld el, hogy ez már a költözhető állapot. Ezért szoktam én is ezt kommunikálni. Ehhez képest a szerkezetkész állapot – ahol még nincs bent semmi, de a szerkezet már védett az időjárás hatásaitól – normál ház esetében kb. 50-60%-át jelenti a végleges árnak, míg dombház , vagy más különlegesebb ház esetében ez az arány akár 60-70%-ig is elmehet (itt ezt követően a ház jellegéből adódóan már kevesebb költség merül fel).

Ha szétnézel a piacon, akkor látni fogod, hogy az új építésű családi ház árak nagyon sokféleképpen értelmezhetőek, mert nagyon nem mindegy, hogy ezen az áron mit kapunk. A mai világban egyre jobban számítanak a fenntartási költségek, amelyeket lehet úgy kezelni, hogy minimalizáljuk a fogyasztásunkat és igyekszünk kevésbé igénybe venni a hálózatokat, de úgy is, hogy alternatív megoldásokat keresünk. Egy családi ház tényleges ára lehet a fentieknél jóval magasabb is, ahogy közeledünk a teljes sziget üzemmód felé (amikor már semmilyen hálózatra nem kötünk rá) – ezt leginkább a sziget üzemű elektromos rendszer tudja megugrasztani. Itt azt kell eldönteni, hogy mikor és mennyit kívánunk fordítani a ház fenntartására. A két véglet:

  1. Kevesebbet költünk az építésre és többet a fenntartásra.
  2. Többet költünk az építésre és keveset, vagy nem költünk a működésre.

Természetesen a fenti két lehetőség között rengeteg köztes megoldás van és néhány extrém esetet kivéve mindenki számára ezek között van a személyre szabott legjobb megoldás. Leginkább az szokott dönteni, hogy ki mit vállal be a kényelméért és ehhez milyen anyagi erőforrásokat tud mozgósítani. Van, aki nem akar minden nap fával fűteni, de van olyan is, aki kimondottan ezzel tudja megoldani a mindennapi kikapcsolódását a fűtési szezon idején.

Az új családi ház árak, tehát minden egyéni esetben a fentiek mentén változhatnak, de nézzük meg jobban, hogy mi lehetséges a fenntartási oldalon:

  1. Csökkentjük a ház energiaigényét – ez teljesen egyértelmű, hogy ha kevesebbet használunk, akkor kevesebbet kell fizetni
  2. Törekszünk az autonóm megoldásokra – általában többe kerül, de egy összegű ráfordítást igényel – ilyenek az egyedi szennyvízkezelés, napelemes áramtermelés, egyedi fűtés stb
  3. Olyan megoldásokat alkalmazunk, amelyek ma nem feltétlenül általánosak, de régi trükkök és működnek – tájolás/árnyékolás, nagy hőtároló tömeg, tűztér a falak találkozásánál stb. – ezekkel optimalizáljuk a felhasznált energiát

Az imént leírtakból látható, hogy egy tervezése során rengeteg olyan döntést kell meghozni, amely a családi ház árakra a bekerülési és a fenntartási oldalon is hatással van. Egy tapasztalt tervező sokat tud segíteni a személyre szabott optimális megoldás kiválasztásában. A házépítés igazi ára viszont sokszor nem annyira pénzben mérhető. Sok időt, gondolkodást, figyelmet igényel és sok esetben emiatt stressz is előfordul. Tudatos tervezéssel, a felesleges, kívülről beléd plántált mesterséges igények elhagyásával viszont rengeteg időt, pénzt lehet megtakarítani és egy csomó bosszúságot is el lehet kerülni. Tapasztalataim szerint sok esetben hatalmas személyes fejlődéssel is jár, amikor az ember szembenéz valós igényeivel.

Egy családi ház tervezés ára 100 nm-es ház esetén a Magyar Építész Kamara díjszabása szerint hozzávetőleg 6%-a a bekerülési költségnek. Ez az ár tartalmazza az összes szakági tervet (tartószerkezet, gépész, elektromos) is. Ez az ár arányaiban nő, ha az alapterület kisebb és csökken, ha nagyobb. Pontos ajánlat kéréséhez katt ide! Kisebb házak esetén, főleg ha valami  nagyon egyszerű megoldást választanak, akkor nem mindig csináltatnak gépész és villamos kiviteli tervet ilyen esetben elég a műszaki leírás (rendszerleírás), ezért még azzal is csökkenhet az építési költség, de 100 nm fölött, vagy bonyolultabb rendszerek esetén már nagyon javasoljuk. Így lényegében már a tervezés ára is az igényektől függ. Egy bonyolultabb ház tervezési díja nyilván több, míg egyszerűbb ház esetén kevesebb. Egy viszont biztos: az áron aluli tervezés szinte mindig utólag kerül sokszorosan többe, jelentősen megnövelve a kivitelezési költségeket. A családi ház árak, így jelentős mértékben függnek a tervezők munkájától.