Családi ház építés (ökoház)

Családi ház építés (ökoház)

Egy családi ház építés költségeit nem az befolyásolja leginkább, hogy milyen anyagokból építed, mivel a gyártók jellemzően egymáshoz igazítják az építőanyagok árát. Sokkal inkább az számít hogyan. Még inkább hatással van rá, hogy milyen hozzáállással kezdesz neki és mennyire készülsz fel rá fejben. Sokat tudunk segíteni mi tervezők is, de mégsem mondanám, hogy mi vagyunk a kulcs, mert sokkal inkább te magad. Azért mondom ezt, mert a döntést mindig te fogod meghozni. Az alábbiakban néhány pontba szedtem, hogy mik azok a döntések, amik segíthetnek neked.

Itt van néhány szempont ami kedvező hatással lehet egy családi ház építés árára ha megfogadod:

  • Az első és legfontosabb, hogy gondold végig a valós igényeidet ne csak az aktuális, hanem a várható jövőbeli, esetleg megváltozott élethelyzete(i)d szerint is. Kérdezd meg magadtól, hogy valóban szükséged van-e egy adott méretű házra, vagy csak az ego akarja. Ha csak az ego akarja, akkor tényleg boldogítani fog-e ha már megvan, vagy további dolgokat fog akarni a pillanatnyi kielégülést követően? (Költői kérdés). Ha nagy házat akarsz, akkor akarod-e az azzal járó kötelezettségeket is?
  • Ha a fentiek alapján sikerül kisebbre venni a házat, akkor annak van egy olyan előnye is, hogy nagyobb összeg, vagy önrész marad az építésre. Ennek leginkább egy részleges banki finanszírozásnál van nagy jelentősége, mivel az önrész elköltését követően a bank készültségi fok függvényében fizet. Minél nagyobb a banki finanszírozás aránya, annál több folyósítási ütemre szokott szükség lenni. Ha sok van ilyenből, mert alacsony az önrész és akadozik a finanszírozás az drágítja az építkezést, mert ilyenkor áthidaló megoldásokat kell keresni.
  • 60 négyzetméternél nagyobb alapterületű családi ház építés esetén érdemes tetőtérben gondolkodni, mert ezzel egyébként is szükséges szerkezeteket hasznosítunk. Egy tetőteres ház esetében nyilvánvalóan plusz költség a lépcső, de ezzel együtt általános esetben (100 négyzetméteres háznál) 40%-kal kevesebb alapra falra, födémre és tetőre van szükség és jóval kevesebb falra is. További áldásos hozadéka, hogy az épület hővesztesége is csökken, mivel az egymás alatt-fölött lévő helyiségek melegítik egymást. Ez a nyári felmelegedésre is pozitív hatással lehet, ha ésszerűen figyelemebe vesszük a tervezésnél.
  • Egy családi ház építés legtöbbször úgy kezdődik, hogy az építtetők bekérnek kivitelezői ajánlatokat. Régi trükk, hogy vannak, akik irreálisan olcsón vállalnak, aztán vagy lelépnek a pénzzel, vagy telerakják a kivitelezést pótmunkákkal. Nemrég egyik építtetőmnél olyannal is találkoztam, hogy az anyagárak sem jöttek volna ki az ajánlatból. Az is sokba kerül, ha évekig áll az épület, főleg, ha esetleg a készültségi fok olyan, hogy még az állagmegóvás sem biztosított. Fontos, hogy az építkezéssel mindenki jól járjon. A megrendelő és a kivitelező is. Ha ez így van, akkor szokott sikeres lenni egy építési tevékenység.
  • Ne mások mondják meg, hogy milyen legyen a házad, mert az ő igényeik kielégítése is pénzbe kerül! Minél több ember szól bele, az annál inkább így van. Ki tudná jobban, hogy mi a jó neked, mint te magad?
  • Számolj azzal, hogy az új igény általában plusz négyzetmétereket is jelent. Itt visszautalok az első pontra, hogy vizsgáld meg, hogy tényleg szükséges-e. Az építész általában abban is tud segíteni – én legalábbis erre szoktam törekedni – hogy egy adott igényt a lehető legkisebb alapterülettel szolgáljunk ki. Példaként, ha évente egyszer van nálatok nagy családi ebéd, ami igényelne még plusz 10 négyzetméternyi területet, akkor mérlegeld azt, hogy ennek a költsége jelenleg 8-10 millió Ft. Ebből azért elég sokszor el lehet menni étterembe… Nyáron pedig alternatíva lehet a kert is, vagy egy lábakon álló fedett gépkocsibeálló.
  • Itt el is érkeztünk még egy kulcsfontosságú kérdéshez, ami a funkciók összevonása. Volt olyan építtetőm aki a gyerekszobát használta dolgozónak, mivel nap közben úgyis iskolában vannak a gyerekek. Ilyen és ehhez hasonló felismerések esetenként 8-10 négyzetméter megtakarítást jelenthetnek.
  • Törekedj az egyszerűségre! Ha bonyolítod a formát/épülettömeget az plusz technológiai folyamatokat – és ezzel több munkát – jelent, aminek nyilvánvalóan többletköltségei vannak. Ezzel szemben az egyszerű is lehet szép, harmonikus, kívánatos. Ludwig Mies van der Rohe mondta, hogy „a kevesebb több”. Az ráadásul már egy szintet jelent a személyiséged fejlődésében, ha kevesebbel is beéred és így is boldog tudsz lenni.
  • A tervezéskor legyenek figyelembe véve a kivitelezési szempontok is. Hiába olcsó papíron egy családi ház építés, ha az az adott helyszín adottságai miatt ott nem tud úgy megvalósulni. Többször kellett már újra terveztetnem bizonyos szerkezeteket, mert egyszerűen a kollégák nem vették figyelembe a helyszín megközelíthetőségét, vagy az adott technológiai folyamatok számát és költséghatékonyságát. Ezeket az ismeri igazán, aki már csinálta is.
  • Generálkivitelezés, mint a családi ház építés hatékonyabb módja. Tudom, hogy mindenki tud olcsóbban házat építeni, de azt inkább ne akard megtapasztalni, mert drágább lesz. Egyrészt így az ÁFA is mérséklődik, másrészt jó esetben egy gyakorlattal, emberismerettel rendelkező, szakirányú végzettséggel rendelkező szakember sokkal hatékonyabban tudja elvégezni a munkát. Igen, ez is pénzbe kerül, de jóval kevesebbe, mint ha a saját károdon tanulsz.

A fentiek szem előtt tartásával egy szabad szemmel jól látható összeget tudsz lefaragni a költségekből. Hajrá!

Igen! Akarom a költségcsökkentést.

Kapcsolódó bejegyzések:

Mit gondolj végig egy ház tervezés előtt?

Tervezés és kivitelezés egy csomagban és amit ezzel elveszítesz…

Családi ház generálkivitelezés – jobb, ha nem te csinálod…