Mit gondolj végig egy ház tervezés előtt?

Mit gondolj végig egy ház tervezés előtt?

Ha bármilyen ház tervezés előtt állsz, akkor sokkal jobban jársz, ha már előre végiggondolsz pár dolgot és ebben az is sokat segít, ha utánanézel néhány előírásnak. Ez nem csak a költségekre lehet nagy hatással, hanem a belső békédre is, amikor nem kell például később annyi hitelt törlesztened a fölösleges „igények” miatt, vagy azt a megmaradt pénzt, amit ezekre költöttél volna, értelmesebb dologra költheted el. Ez egy rendkívül felszabadító érzés tud lenni. Ehhez jönnek még azok a dolgok, amivel le tudjuk rövidíteni a tervezési folyamatot. Ez utóbbi az elmúlt években, amikor teljesen megbolondultak az árak, komoly költségmérséklő tényező is volt egyben.

Itt most felsorolok néhány javaslatot, amivel jobban fel tudsz készülni egy ház tervezés előtt és amivel a fenti leírt dolgokat elő tudod segíteni:

  • Tájékozódj az illetékes főépítésznél/önkormányzatnál/építési hatóságnál, hogy mit és hogyan lehet építeni a telkedre. Ha még nem vetted meg a telket, akkor ezt feltétlenül tedd meg mielőtt megvennéd. Ezt követően kezdj csak el gondolkodni azon, hogy milyen típusú házat szeretnél, hogyan nézzen az ki. Ezzel rengeteg időt és energiát tudsz megtakarítani a tervezési folyamat alatt.
  • Amikor kitalálod, hogy mekkora házat szeretnél, akkor először gondolj arra, hogy 5-10-20 év múlva is szükséged lesz-e ekkorára? Ha esetleg már nagyok a gyerekeid, akkor arra a pár évre, amíg otthon tartózkodnak, kell-e nekik nagy szoba, vagy elég egy kisebb is. Volt olyan építtetőm, aki azt mondta, hogy azt akarja, hogy minél előbb önállósuljanak a gyerekei, ezért nem lesz mindenkinek külön szobája.
  • Mennyi ideig akarod használni a házat, amit építeni szeretnél? Vajon idősen is fogod, vagy akarod úgy használni, mint ahogy most? Ha esetleg egy másik életszakaszba lépsz és úgy döntesz, hogy elköltözöl és értékesíted, akkor mennyire lesz piacképes? Mekkora házat lehet könnyen, jó áron eladni? Az adott környéken megtérül-e a befektetett összeg egy esetleges eladás során?
  • Ha úgy gondolod, hogy később majd jó lesz a gyerekeidnek, akkor kérdés, hogy ők is azt tekintik-e értéknek, amit te? Mi az ami számukra érték, vagy az lesz?
  • Ha hitelt veszel fel az építkezéshez, akkor mérlegeld, hogy azt a törlesztőrészletet, amit beállítottál a jelenlegi élethelyzetedre, tudod-e vállani egy megváltozott élethelyzetben is? A bank a hitelt mindig utólag adja az adott ütemre vonatkozóan a készültségi fok függvényében. Ez azt jelenti, hogy az utolsó részletet a ház elkészültével fogja utalni. Fel vagy-e készülve erre és ennek megfelelően határoztad-e meg a keretösszeget?
  • Felkészültél-e a váratlan helyzetekre, amik a kivitelezés közben adódhatnak. Ilyen például az, ha valamit műszaki okokból meg kell változtatni, vagy ha valamelyik építőanyag ára drasztikusan megváltozik, esetleg nem beszerezhető. Ezt elsősorban tartalék képzésével lehet kezelni, de egy ház tervezés során műszaki oldalról sem árt biztosítani a változtatás lehetőségét.
  • Milyen anyagokkal szeretnéd körbevenni magad? Ez hosszú időn keresztül hatással lesz rád és a közérzetedre.
  • A napnak mekkora részét fogod a házban tölteni? Ha csak aludni jársz majd haza, akkor sokkal kevesebb a kötöttség ami befolyással lesz a ház tervezés folyamatára.

A fenti szempontok a teljesség igénye nélkül mind nagy segítséget jelenthetnek a tervezésnél, amiből mind a tervező, mind az építtető profitál.