Egyszerű ház tervek - kétszintes kenderház

Egyszerű ház tervek – kétszintes kenderház

Az egyszerű ház tervek a legjobb módjai a költséghatékony építkezésnek, mégpedig azért, mert ha okosan választjuk meg és hangoljuk össze a megfelelő rendszereket, akkor rengeteg anyagköltséget és munkadíjat lehet megtakarítani. Egy lakóház bekerülési költsége, már sokkal kevésbé múlik azon, hogy miből épül, mivel olyan energetikai és egyéb előírásoknak kell megfelelnünk, amik minden lakóháznak feltornászták a bekerülési költségeit. Itt nem csak a hőveszteségre/nyereségre kell gondolni, hanem az energiafelhasználás módjára is. Ez utóbbi – a gépészeti rész – az, ami leginkább megugrott az elmúlt években.

Kisebb ház tervek esetén például sokat lehet javítani a költségeken, ha kis fesztávú szerkezeteket alkalmazunk, mivel ugyanazon teherbíró képesség kisebb támaszköznél kisebb keresztmetszetet igényel. 50-100 m2 között már érdemes kétszintes házban gondolkodni, mivel így egyébként is meglévő szerkezeteket hasznosítunk, és így arányaiban kevesebb alapozás, tető és födém szükséges. Az egyszerű tömegalakítással (téglalap alaprajz, nyeregtető), rengeteget tudunk megtakarítani az átlagos ház tervek esetében.

Gépészeti oldalon, ha nincs túl sok helyiség, hanem csak egy-kettő, akkor fűtésnek megfelel egy egyszerű split klíma is helyiségenként. Ha több fűtendő helyiségünk van, akkor viszont érdemes elgondolkodni a légcsatornázható hőszivattyún, aminek az ára – a csövezéssel együtt – töredéke a vizes hőszivattyúnak.

Anyaghasználatot tekintetében sok munkadíjat lehet megtakarítani az egyrétegű falakkal. Ilyenek a New Hemp kenderblokk, vagy a mindenki számára ismerős anyagok közül az Ytong, vagy az egyrétegű téglafalak. Anyagárban ugyan többe kerül, mint egy szimpla falazat, amit hőszigetelni is kell, de ha már az együttes költséget (fal+hőszigetelés+munkadíj) együtt nézzük, akkor jobban járunk. Ezeknek általában jelentős hátránya az, hogy nem képeznek megfelelő hőtároló tömeget, de ez alól a kender kivételt képez mégpedig úgy, hogy közben aktívan szabályozza a párát is. Ezt némileg lehet még javítani nehéz válaszfalelemek, vagy kender válaszfalelem alkalmazásával és további nagy tömegű szerkezetek alkalmazásával, vagy esetleg sok fával, ami jóval nagyobb hőtároló képességgel rendelkezik.

A födémeket illetően például olyan szerkezetekkel is sokat lehet megtakarítani, amik azonnal terhelhetők és gyorsan építhetők. Ilyenek például a körüreges vasbeton panelek, ha nagyobb teherbírásra van szükség (pl. nagyobb támaszközöknél), vagy a fafödémek. Ezeknek nincsen kötési idejük és a megépítésük után azonnal, lehet tovább haladni alattuk és fölöttük egyaránt, mert nem kell őket alátámasztani. Ha nincs tetőtér, vagy padlás, akkor pedig érdemes mérlegelni a szeglemezes tetőt is, mivel az födém is egyben és rendkívül gyorsan építhető.

Az ilyen ház tervek tehát nem attól egyszerűek, hogy nem kell beléjük tenni energiát, hanem inkább attól, hogy a megvalósíthatóságukat egyszerűsítjük le, így költséghatékonyabbá téve őket. Ehhez persze nemcsak tervezési, hanem kivitelezési tapasztalat is szükséges. Mivel mindkét oldalt igényeit egyszerre kell tudni látni.

Kapcsolódó bejegyzések:

Kétszintes családi ház tervek

Tervezés és kivitelezés egy csomagban és amit ezzel elveszítesz…

Ház építés, de miből???