Kis faház a hegyekben - déli homlokzat

Kis faház a hegyekben – déli homlokzat

Még a a múlt hónapban adtam ki ezt a vázlattervet, amiről nem lehet tudni, hogy meg fog-e valósulni. A ház különlegessége abban rejlik, hogy ez egy könnyűszerkezetes ház. Ez azért érdekes, mert alapvetően nem szoktam ilyen házat javasolni Magyarországra, mégpedig elsősorban az éghajlati viszonyaink miatt. Ez alól, egyedül a hegyvidéki területek képeznek számomra kivételt, ahol igen is van létjogosultsága az ilyen házaknak, mégpedig azért, mert ott nyáron is elviselhető a hőmérséklet.

Maga az épületszerkezet egy kívül-belül faborítású, hőhídmentesített faváz, ami között befújt cellulóz, valamint kemény farost szálas hőszigetelések biztosítják a kellő védelmet a hideg ellen a téli időszakban. A cellulóz nagy előnye a többi hőszigeteléssel szemben a lassú felmelegedés. Ilyen téren egyedül csak a farost alapú hőszigetelések előzik meg némileg, amelyből remélhetően a külső – favázat hőhídmentesítő – réteg is lesz.

Kis faház a hegyekben - az északi oldali bejárat

Kis faház a hegyekben – az északi oldali bejárat

A ház formai szempontból a megrendelő eredeti elképzelései szerint két hasábból áll, amik merőlegesen takarnak rá egymásra. A terepadottságok (sziklás talaj, meredekség stb.) teljesen indokolják is ezt a fajta kialakítást, amire nem volt nehéz ráhangolódni. A tömeg némileg meghatározta magát a stílust is, ami ez esetben egy minimalizmus felé hajló végletekig leegyszerűsített formát ad ki a funkciónak teljesen alárendelve. A díszítést, amely oldja az egyébként steril tömeget, a fa nagy mennyiségben jelenlévő természetes felülete adja, ami már önmagában elég ahhoz, hogy egy ilyen épület barátságos legyen.