Kétszintes családi ház terve

Kétszintes családi ház tervek – Bp. XIII. (kender, faváz) Tervező: V.B.

Amikor első alkalommal egyeztetünk az építtetőkkel egy új családi ház tervezés kapcsán, rögtön felmerül a kérdés, hogy egy-, vagy kétszintes családi ház tervek jöhetnek szóba. Az a tapasztalatunk, hogy ötven-hatvan négyzetméternyi hasznos alapterület felett már érdemes elgondolkodni a kétszintes házon. Nyilván időnként előfordulnak olyan érthető szempontok, amik nem engedik (helyi szabályozás, akadálymentesség stb.), de energiatakarékossági és költséghatékonysági megfontolásból is előnyösebb a két szint. A fentieken túl kisebb telkeken – ahol jobban számít – a beépítettség is kevesebb maradhat a telek arányához képest.

Kétszintes családi ház terve

Kétszintes családi ház tervek – Tahitótfalu (téglából) Tervező: V.B

Egy épület energiafogyasztását, több tényező határozza meg. A tájolás, a nyílászárók (mint a leginkább lehűlő felületek) aránya, a szerkezetek hővezetési ellenállása, a lehűlő felületek (tető, padló stb.) aránya a térfogathoz képest mind-mind hatással vannak erre. Egy kétszintes ház esetén például – az egyszerűség kedvéért feltételezve, hogy a két szint ugyanakkora alapterületű – feleakkora a talajon fekvő padló és a tető felületének aránya az alapterülethez képest. Magyarul fele annyit hűl le a talaj és a tető irányába a ház, mint az egyszintes épület, így ugyanakkora hasznos alapterület mellett jóval könnyebb elérni a kis energiafogyasztást a kétszintes családi ház tervek esetén, mert a két szint télen „melegíti” egymást, nyáron meg a tető esetében annyival kevesebb van kitéve a felmelegedésnek.

Megépület kétszintes családi ház - Tényő (vályog, nádtető) Tervező: V.B.

Megépület kétszintes családi ház – Tényő (vályog, nádtető) Tervező: V.B.

A költséghatékonyságot tekintve sem mindegy, hogy pl. egy 100 négyzetméteres ház esetén 50 négyzetméteres alapterületen kell alapozni és tetőt építeni, vagy 100 négyzetméteren. Ez különösen igaz a tetőtérbeépítésnél, ahol egyébként is szükséges szerkezetet tudunk hasznosítani, csökkentve ezzel a szükséges falszerkezetek arányát is. Ezekben a házakban persze szükség van lépcsőre, ami egy költségnövelő tényező az egyszinteshez képest, de az ára bőven megtérül a többi megtakarítható költségen. Ez a mai építési költségek mellett a legtöbb építtetőnek igenis szabad szemmel is látható tételeket jelent. Azt kell mondjam, hogy a mai igényekhez, életmódhoz és árakhoz sokkal jobban illik ez az elrendezés, mint az egyszintes, amellett hogy a kétszintes családi ház tervek jóval hatékonyabb építést és működést/fenntartást tesznek lehetővé.

Kétszintes családi ház tervek - Alsópetény (kender, vb. váz) Tervező: V.B.

Kétszintes családi ház tervek – Alsópetény (kender, vb. váz) Tervező: V.B.

A kétszintes családi ház terveknek van ám hátránya is. Ez pedig az, hogy a szerkezetépítés valamivel hosszabb ideig tart, mivel szintenként ismétlődnek bizonyos technológiai folyamatok. Ilyenek pl. a falazás, koszorúbetonozás stb. Ez egy átlagos 100 négyzetméteres ház építésénél egy, vagy két hónap többletet jelenthet az időben, amit némileg kompenzál, hogy a kisebb szerkezetek elkészítéséhez kevesebb időre van szükség.

Többeknél találkoztam olyan szemponttal, hogy idős korban már nem előnyös a két szint. Ezt azzal a tapasztalattal tudom cáfolni, hogy akkor már az ember egy nagyobb háznak jellemzően csak egy részét használja. Nálunk a családon belül több ilyen példa is van. Az a lényeg, hogy a használt szint is úgy legyen kialakítva, hogy megfeleljen az ilyen korban aktuális igényeknek.

Stílus tekintetében mindig te döntesz. Nekünk elsődlegesen az a fontos, hogy az épület jól működjön, jók legyenek az arányai, utána lehet öltöztetni. Ez nálad is így van, legyen rendben az egészséged, érezd jól magad a bőrödben testileg és lelkileg egyaránt, és ha ezek megvannak, akkor már te döntöd el, hogy milyen ruhát és ékszereket választasz.