Építészeti tervezés - terek alkotása

Építészeti tervezés – terek alkotása

Egy épület tervezése több mérnök közös munkája, amelyek közül egyik az építész. Az építészeti tervezés lényegében az ő munkarészét jelenti. Az épület elhelyezkedésétől és funkciójától függően, azonban más mérnöki végzettségű szakemberekre is szükség van. Minden új építésnél szükség van tartószerkezeti, épületgépész és épületvillamos mérnökre is. Szükség lehet még a funkciótól függően tűzvédelmi tervezőre, tájépítészre, út/forgalom tervezőre, konyhatechnológusra, belsőépítészre stb. Az építészeti tervezés elsősorban az épület formájára, megjelenésére, funkcionális elrendezésére, alapvető szerkezeteinek meghatározására terjed ki.

Lehetőség van az építészeti tervezés mellett más szakágak terveztetésére is, de ebben az esetben már generáltervezésről beszélünk. Ilyenkor az építész tervező összefogja és koordinálja az összes többi szakági tervező munkáját is. Mi leginkább így szoktunk tervezési munkákat vállani, mivel szívesebben dolgozunk a jól bevált kollégákkal, akikkel már kialakultak a közös munka szükséges folyamatai és jól ismerjük egymás gondolkodását is. Minél nagyobb a munka léptéke, annál kevésbé szívesen dolgozunk ismeretlen kollégákkal, mivel az ismerős szakági tervező kollégák közül is sok esetben attól függ, hogy melyikükkel dolgozunk éppen, hogy milyen a kiválasztott építési technológia, gépészet, elektromos rendszer.

Az építészeti tervezés tehát az építész tervező tevékenységét takarja, amely egy általános új épület tervezése esetén az alábbi fázisokból áll:

  • tanulmányterv készítése (nagyobb projekteknél)
  • vázlatterv/jóváhagyási terv készítése
  • bejelentési/engedélyezési dokumentáció építész munkarészének készítése
  • kivitelezési dokumentáció építész munkarészének készítése (nagyobb, vagy bonyolultabb épületeknél)

Természetesen vannak további tervtípusok is, amelyeket most nem tettünk be a felsorolásba, hogy ne zavarjuk össze a laikus olvasót.

Ezeket a fogalmakat tehát azért érdemes tisztázni, mert nem mindegy, hogy valakitől csak az építészeti tervezés munkarészre kapunk ajánlatot, vagy generáltervezésre ami a többi szakági tervező munkáját is magában foglalja. Mi inkább az utóbbit részesítjük előnyben, nem csak a fent leírtak miatt, hanem azért is mert a tervezői felelősségbiztosításunk a szakági tervezőinkre is kiterjed.

Kapcsolódó bejegyzések: