építész tervezés

Építész tervezés – az eredmény…

Egyik leggyakoribb felkérésünk az építész tervezés. Sokan nem is gondolnák, hogy ez tervezőnek mennyi mindenhez kell értenie ideális esetben. Egyszerre kell mérnöknek, szakembernek, kicsit pszichológusnak lennünk, amihez nem árt némi kivitelezői tapasztalat és adott esetben befektetői szemlélet is. Sok esetben a megbízót meg kell védenünk saját magától, egyensúlyt kell teremtenünk az ego, a tényleges szükségletek és az anyagi helyzet adta lehetőségek között, miközben azt sem árt figyelembe venni, hogy az építtető pszichésen mit bír el.

Az építész tervezés kapcsán – és az életben mindenhol máshol is – az egyik kulcsfontosságú kérdés az őszinteség. Ez ott kezdődik, hogy az ember önmagával szemben is őszinte. Amíg ez nincs meg, addig mással sem tud az lenni, mivel az egyik a másikból következik. Amikor élettereket alkotunk, amiket később hosszú időn keresztül használnak, akkor nagyon nem mindegy, hogy mennyire látjuk előre a reális igényeket. Tervezőként igyekszem a lehető legpontosabban előre vetíteni a későbbi lehetőségeket, de a végső döntés már nem az enyém.

Az a tapasztalatom, hogy akik kevésbé akarják mindenáron érvényesíteni a „saját” akaratukat – az ego akaratát értem ezalatt -, azoknak sikerül minden tekintetben jobb házat tervezni, ahol sokkal harmonikusabb az egész terv, és a használat szempontjából is minden előnyösebb. Ma már nem szoktam hosszan tartó csatákat vívni az építtetőkkel, még akkor sem ha az a saját érdekükben történne. Elfogadtam, hogy vannak olyanok akiknek egyszerűen jobb házat lehet tervezni és vannak akiknek nem, mert az ego még túl erős ahhoz, hogy elfogadják a másik ember tanácsait. Ettől függetlenül utóbbiak házaiba is „bele szoktam csempészni” azokat a megoldásokat, alapelveket, amitől egy épület jól működik és jó azt használni, csak legfeljebb nem érvényesülnek olyan mértékben mint az előbbi csoportnál.

Megfigyeltem azt is, hogy eladásra szánt épületek tervezésénél sokkal inkább lehet érvényesíteni az ilyen alapelveket, megoldásokat, mivel ott kevésbé van jelen az ego. Ott a későbbi vásárló amikor belép a kész épületbe, azonnal érzi annak a hangulatát, a kedvező atmoszféráját és szinte tudat alatt minden szervével érzi, hogy az előnyös számára. Ez az amit sok esetben az ego még nem lát előre az építész tervezés során. Ekkor már sokkal könnyebb dolga van az eladónak, mivel az ember legtöbb esetben az érzései alapján dönt, még ha azt sokan nem is vallják be maguknak.

A jelenlegi hatalmas változások közepette úgy látom, hogy sokan egyre inkább figyelnek a megérzéseikre, mivel a külső történések egyre gyakrabban nélkülözik az elmével felfogható logikát. Az elme sok esetben meglehetősen lekorlátozza önmagát ezért egyrészt jobb, ha a tiszta tudatunkra hallgatunk és néhány esetben – ide tartozik az építész tervezés is – jó ha megfontoljuk egy külsős, objektív személy meglátásait is. Így aki igazán jó házat akar, az az elme/ego helyett inkább a megérzéseire és a szakemberre hallgasson.