Egy évvel korábban már írtam egy Bejegyzést „Mit hoz a jövő?” címmel. Most mégis úgy döntöttem, hogy tovább folytatom a témát, mert azóta igen sok minden történt a világban és házunk táján egyaránt. Megismerkedtem nagyon sok számomra új építési lehetőséggel, elkezdtünk összerakni egy olyan építési rendszert, amely természetes alapanyagokat használ és az energiahatékonyság szigorú követelményeinek is megfelel és ami a legfontosabb és az előzőek is jórészben ennek eredményeképpen jöttek létre, megismertem sok új embert is, akikkel jelenleg is közösen dolgozunk. Időközben az Élő Házak Kft. is megalakult folynak valamint előkészítés alatt vannak az első építkezések, folynak a tárgyalások az ÉMI-vel a stabilizált földtégla engedélyeztetéséről és keressük az ezek finanszírozásához szükséges pályázati lehetőségeket is.

Találkoztam közben olyan zseniális építési rendszerekkel (pl. Steico), amelyeknek nagyon örülnék, ha itthon Magyarországon is lenne gyára és nem csak külföldről lehetne hozzájutni. Persze nem lehet mindent azonnal, nyilván kell már valamekkora felvevőpiac ahhoz, hogy érdemes legyen üzemet építeni. Ezt pedig nem egyszerű létrehozni, de nem is lehetetlen…

Ami viszont még érdekesebb számomra, az a távolabbi jövő. Történt ugyanis, hogy az egyik nagyon kedves megbízómtól kaptam kölcsön egy Anasztázia könyvet. Ez azt hiszem elég nagy hatással van rám mostanában és elég sok extrém gondolatot is eljuttatott a fejembe. Ilyen volt pl. többek között az is, hogy egészen máshogy is lehetne építkezni, mint ma szokásos és azok a házak sokkal élőbbek lennének még a jelenlegieknél is. Mi lenne pl. ha magát az építőanyagot a helyszínen hoznák létre bizonyos mikroorganizmusok a kívánt formára hajlított növényi vázra felépítve? Valami hasonlót képzelnék el váznak, mint amiben még egyszer régebben volt részem, egy fűzépítés során, egy a Kós Károly Egyesülés által szervezett rendezvényen, amikor még a Sáros és Társa Építészirodában dolgoztam. Erre aztán lehetne héjat növesztetni baktériumok és gombák segítségével, amelyek egyben a szükséges víz és hő/hideg elleni védelmet is biztosítaná. Ehhez persze merőben más hozzáállás lenne szükséges, mivel maga az építési folyamat is teljesen máshogy nézne ki mind időben, mind az emberi igényeket tekintve. El tudom képzelni azt is, hogy a ház fűtését ugyanúgy mikroorganizmusok biztosítanák, mint ahogy egy komposztálás során is keletkezik hő, amit sok helyen már fűtésre is használnak.

Ez utóbbiak persze inkább a távolabbi jövőt vetítik elém, mivel szükséges hozzá az építészeti szakma bizonyos ismeretekkel való kiegészítése, illetve az emberek lakhatásról alkotott jelenlegi képének átformálása is.