Aerogél - 1 cm elég 20 cm EPS helyett

Aerogél - 1 cm elég 20 cm EPS helyett

Egy a Facebook-on feltett kérdés kapcsán gondolkodtam el azon, hogy mi várható a jövőben az építészet területén. A kérdésnek része volt az is, hogy esetleg az emberek, majd elvonulnak a nyaralóhoz hasonló telelőkbe, amik kicsi alapterületű, de nagyon leszigetelt épületek.

Sicofol - újrahasznosított PVC-ből

Sicofol - újrahasznosított PVC-ből

Ez szerintem kevésbé valószínű, mivel az emberek igényei inkább növekednek, ezzel szemben ehhez viszont csökkenteni kellene azokat. Régen megoldható volt ugyan, hogy egy sokgyermekes család élt egy három helyiségből álló parasztházban, ahol ugyan ott voltak tárolás céljára a gazdasági udvar épületei, viszont akkor még az emberek jórészt kint dolgoztak és sokkal kevesebb időt töltöttek az épületen belül mint manapság. Elképzelhető ugyan, hogy egyes területeken rákényszerülünk, hogy visszanyúljunk a régi életmód egyes jellemzőihez, de összességében ezt kevésbé tartom valószínűnek. Mondom ezt azért, mert az ember is része az evolúciós folyamatnak (itt szigorúan szellemi oldalról használom a kifejezést) és annak feltétele a folyamatos fejlődés. Az emberek inkább a meglévő, kialakult igényeiket próbálják egyre kedvezőbb módokon kielégíteni. Itt meg lehet említeni a passzív házat, ami rohamosan terjed. Ezt a saját bőrömön is érzem, mert már több ilyen megrendelést kaptam és azzal számolok, hogy egyre több ilyen lesz. A gyártók közül is vannak már olyanok, akik igyekeznek környezetbarát technóligát, vagy újrahasznosított anyagokat bevinni a termelésbe például a szigeteléseknél (Knauf ECOSE, Isocell, Sicofol). Aztán ott van a szalmaház, ami önmagában az egyik leginkább környezetbarát építési forma.

Meg lehet figyelni azt is, hogy az emberek saját élettér iránti igénye is növekszik, akár a lakások, akár a házak méreteit nézzük. Itt azért megemlíteném azt is, hogy egy bizonyos méret fölött már szerintem inkább elválasztja egymástól a benne élőket, ami nem feltétlenül jó.

ECOSE - környezetbarát technológiával

ECOSE - környezetbarát technológiával

Másfelől viszont ott van Hegedűs Zsolt kollégám véleménye, akivel többször beszélgettünk arról, hogy az emberek igénye egyre inkább a mobil lakhelyek felé mutat. Ez ugyan még csak az egyre gyakoribb lakhelyváltoztatásból látszik, viszont a technológia már adott, hiszen ott van pl. az aerogél, amiből 1 cm vastagságú kb. 20 cm kőzetgyapot vagy EPS hőszigetelési képességét tudja. Sajnos annak ellenére, hogy már egyre több helyen gyártják, még mindig nagyon drága. De ott vannak az egyre fejlettebb energiatárolási lehetőségek is, amik még mindig túl nagyok és drágák, de évek múltán biztos vagyok abban, hogy megszületik az ideális megoldás (lásd mobiltelefonok, vagy autóipar). Napkollektorokat is egyre többen vásárolnak mind új, mind régebben épült házakra. Ha belegondolok, én az utóbbi években nem is adtam ki olyan tervet, ahol nem lesz…

Bár sokak szerint az olajlobbi nem fogja engedni, hogy más erőforrásokat használjunk még egy jó darabig, de én mégis úgy gondolom, hogy a korlátlan információáramlásnak köszönhetően egyre több az olyan ember, akiben az energiaszolgáltatóktól és a közműszolgáltatóktól való függetlenség igénye egy komoly igény, vagy szempont a lakhelye esetében. A pozitív példák pedig az Internet segítségével jótékony vírusként terjednek. Ez olyan méreteket  öltött, hogy már készülnek aktív házak is, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit elfogyasztanak.