Kör alakú családi ház tervezés - ez volt az egyik első

Kör alakú családi ház tervezés – ez volt az egyik első

Úgy alakult, hogy az utóbbi 10+ évben a kör alakú családi ház tervezés lett az egyik fő profilunk. Azzal kezdődött, hogy csináltam egyet, aztán mások is ilyet kértek, aztán volt aki jurta szerű házat kért és így alakult szépen tovább. Idővel úgy belejöttem, hogy aztán a saját ház is ilyenre sikerült. Meg is kaptam, hogy „tetszik, de őrült vagyok”, meg, hogy „ki találta ezt ki” stb. Egészen addig szkeptikusak az emberek, amíg be nem jönnek. A gépész kivitelező kolléga például amikor először bejött, akkor csak állt és nézett. Neki azonnal átment, hogy miről szól ez az egész.

Az ilyen házaknak ugyanis egészen más az energiája, amit mindenki érzékel valamilyen szinten, de aztán az elme vagy befogadja és élvezi, vagy ellenáll neki. Egy normális családi ház tervezés sohasem indokolja a kör alakot. Semmilyen „racionális érv nem szól mellette. Aki mégis ilyen mellett dönt, az viszont rendszerint megkapja, hogy „nem lehet majd rendesen berendezni” – érdekes, hogy sokaknak mégis sikerül -, aztán jön a klasszikus vicc, hogy „nem tudnak majd sarokba szorítani” – igen, én is számtalanszor megkaptam – , de jönnek az olyanok is, hogy majd rosszabb lesz burkolni, meg vakolni, meg stb. A racionális elme számára ezek problémák. Aki viszont mégis ilyen mellett dönt, az rendszerint kreativitással meg szokta tudni oldani ezeket a feladatokat. Nézzük csak meg a két különböző hozzáállást probléma és feladat. A probléma szó már eleve magában hordozza a nehézséget, míg a feladat a megoldásra koncentrál.

Családi ház tervezés - dombház

Családi ház tervezés – dombház

Nekem is rengeteget kellett terveznem a helyszínen, az építés közben. Különösen olyankor, amikor el is rontottak valamit és ki kellett találnom egy olyan megoldást, hogy műszakilag és esztétikai szempontból is megfeleljen. Én magam sosem éreztem ezt tehernek, annál inkább kihívásnak és tapasztalat szerzési lehetőségnek. Ilyen tapasztalatokat gazdagon kaptam az építtetőimtől is, akik nem sajnálták megosztani velem a saját leleményességüket sem. Annyi a dolog kulcsa, hogy a gondolkodásban is ki kell lépni a hagyományos keretek közül.

Ha a kereteknél tartunk, akkor viszont nézzük meg egy kicsit a szimbolikát is, ami nem feltétlenül értetődik magától egy átlagos családi ház tervezés esetében. Mit jelképez a kör és az ív: teljesség, tökéletesség, végtelen, folytonosság, nőiesség, befogadás, spiritualitás, szakralitás. Mit jelképez a négyzet: bezártság (karám), korlát, anyagiasság, racionalitás, fizikai világ, férfiasság. Jól látszik a két minőség közötti jelentős különbség. Nem véletlenül voltak a templomok is kör alakúak a Kárpát-medencében a honfoglalást követő időszakban. Ekkor még sokkal tisztábban viszonyultunk a természet energiáihoz, ami az épületeinkben is megjelent. Aki aludt már jurtában, az pontosan tudja, hogy teljesen más a minősége az alvásnak is egy ilyen térben. Kultúránkban az otthon fogalma inkább az anya minőséghez kapcsolódik, ami a befogadást, a biztonságot, a melegséget is jelenti egyben. Ezért van az, hogy tökéletesen meg tudom érteni azokat, akik mégis az ívek mellett döntenek a sok kihívás ellenére is – én is közéjük tartozom.

Családi ház tervezés kör alaprajzzal és ívekkel

Családi ház tervezés kör alaprajzzal és ívekkel

A családi ház tervezés kör, vagy íves alaprajz esetén műszaki szempontból is egy kicsit más gondolkodást kíván, mint egy általános esetben. Nyilván nem azokat az általános műszaki megoldásokat használjuk, amik a négyzet alakú házakra lettek kitalálva és optimalizálva, hanem helyette inkább olyanokat, ami nagyobb formai szabadságot ad. Ezt jellemzően a legtöbben monolit anyagokkal képzelik el, de sok esetben inkább kis elemes építőanyagokat használunk, amik jobban engedik a tetszőleges formák kialakítását. Ehhez sem árt némi tapasztalat, ami a sok-sok évből, tervből, és a korábbi mesterek által átadott tudásból fakad. Egy-egy új megoldandó feladat, mindig csiszol is és hozzáadódik ehhez az eszköztárhoz, ami az évek előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Természetesen nem minden családi ház tervezés jár együtt az ívek alkalmazásával, mert aki nem ilyet kér, arra semmiképpen nem erőltetném rá. Aki viszont ilyennel keres meg, annak örömmel segítek, mert az íves házak tervezése mindig különösen nagy örömet jelent a számomra.