A családi ház tervezés 5 tanulsága

A családi ház tervezés 5 tanulsága

A családi ház tervezés folyamata hatalmas önfegyelmet igényel az építész részéről és az építtetői oldalról egyaránt, ezért ezt a bejegyzést mos ezeknek a tapasztalapoknak szentelem, mert szinte ezen áll, vagy bukik minden. Családi ház tervezés szerencsés esetben egyszer fordul elő az ember életében, így nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy végig menjen a klasszikus fejlődési folyamaton, miszerint „az első házat az ellenségednek építed, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak”. Ha el akarod kerülni ezt a tanulási folyamatot, akkor itt van néhány dolog, amit érdemes megfogadnod.

Ne akarj nagyobbat, mint amire pénzed van!

Tudom, hogy sokan hirdetnek jóval alacsonyabb négyzetméteráron építési költséget, mint amiről én szoktam beszélni, de ennek trükkjeiről már többször írtunk. Az elmúlt években az őrült infláció miatt még az is előfordult, hogy nem tudtuk tartani a tervezés elején megjelölt költségeket. Ez jellemzően akkor volt igaz, amikor elhúzódott a tervezési folyamat, mert lassan születtek meg a döntések a további irányt illetően. Mi mindig a hasznos alapterületre vonatkozó építési költségekről beszélünk, mégpedig beköltözhető állapotban, mivel egy kész ház megvásárlásánál sem az érdekel téged, hogy mekkora az alapterület a falakkal együtt, 50%-os készültségnél…

Itt még megemlítenék egy nagyon igaz mondást, amit még Makovecz Imre osztott meg egyik előadásán: „Akkora házat építsetek, amennyi pénzetek van, mert a többit gazemberek adják”

Ne gondold azt, hogy nulla gyakorlattal, te majd olcsóbban ki tudod hozni, mint az, aki sok éve ezzel foglalkozik!

Az előzőhöz kapcsolódik, hogy sokan azt hiszik, hogy majd ők kevesebből kihozzák. Ki kell ábrándítsam őket, mert senkinek nem fogják olcsóbban adni az építőanyagot a tüzépen, mint annak a kivitelezőnek aki sokat vásárol. A melósok sem fognak neked olcsóbban dolgozni, mint annak, aki folyamatosan munkát ad nekik. Aki kirívóan kevés pénzért hajlandó dolgozni, annak is megvan az oka, azt jobb elkerülni. Ha azt gondolod, hogy te majd mindent külön megveszel a legolcsóbb helyről, akkor azzal fogsz szembesülni, hogy brutálisan megugranak a szállítási költségeid, miközben a melósok állnak és várnak az építkezésen jó sok pénzért, mert ingyen már senki nem adja az idejét, főleg ha utaznia is kell. Sok esetben a kihozott anyagot egyből küldheted is vissza, mert nem felel meg a minősége. Ez különösen faanyagnál nem mindegy. Ez nem véletlenül egy szakma.

Képezz tartalékot!

Minden építkezésen előfordulhatnak váratlan helyzetek. Ezzel kivitelezőként valamennyire számolunk is, de előfordulhat olyasmi, mit az elmúlt években, hogy egy-egy anyagnak durván megugrik az ára. Ennek sokszor olyan oka van, amire nem tudunk hatással lenni. ilyenek pl. az anyagok világpiaci árai, az energiaárak, üzemanyagárak stb., amivel egy családi ház tervezés esetében nem tudunk előre számolni. Itt jellemzően nincs akkora árrés, amibe ez bele tudna férni. Adott esetben lehet, hogy más, alternatív építőanyagokat kell használni, vagy extrém esetben áttervezni a házat, változtatni az eredeti koncepción.

Minél bonyolultabb lesz az épület, annál messzebb kerül a valós ár attól, amit hallani szeretnél.

Amikor elindul egy családi ház tervezés, az egyik első dolog ami szóba kerül a szerződés előtt az a négyzetméterár. Ennek alapján határozzuk meg az épület tényleges méretét, az igényekhez képest. Ez azért fontos, hogy lássuk, egyáltalán reális-e az építtető elképzelése. Amikor ezt meghatározzuk, akkor általában már látjuk a hozzávetőleges költséget. Ezt viszont jócskán meg lehet emelni a tervezés során. Az első verzióknál mindig igyekszünk olyan verziót mutatni, ami könnyen és költséghatékonyan építhető. Ezt viszont sokszor bonyolultabbá és összetettebbé változtatják az építtető egyedi igényei. Már önmagában az költségnövelő tényező lehet, hogy két szintes ház helyett egy szintes házat épít valaki. Gondolj bele, hogy ugyanazon alapterületre vetítve több födémnek, több alapozásnak, több tetőnek kell készülnie. Ha az épülettömeget is jobban tagoljuk – jellemzően nagyobb házaknál – akkor még plusz koszorúk, aminek plusz zsaluzási, vasszerelési igénye van, vagy ha egy-egy gerendának nagyobb fesztávja kell legyen, akkor már nem tudunk előregyártottat használni csak monolitot stb. Összehasonlításképpen ha valaki vett már új autót, akkor tudja, hogy ott is van egy típusnak egy alapára, de ha valaki jól felextrázza, akkor akár másfélszeresre is duzzadhat az ára.

Az ego a legnagyobb költségnövelő tényező.

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Minden értelmetlen költségnövelés előtt többször szoktam figyelmeztetni mindenkit, méghozzá ész érvekkel. Ha már mindent megtettem, ezek nem hatnak és csak azért is kell amit az ego kitalált/akar, akkor egy idő után  nem küzdök tovább. Sajnos volt már nem egyszer, hogy az értelmetlen költségnöveléseknek az volt az ára, hogy végül nem épült meg a ház és ez még a jobbik eset. Vannak emberek, akik nem hajlandóak belátni a saját korlátaikat/lehetőségeiket. Sokan csak akkor látják be ezt, amikor megkapják a kivitelezési ajánlatokat.