Családi ház tervek - 5 dolog, amire mindenképpen figyelj

Családi ház tervek – 5 dolog, amire mindenképpen figyelj

Mielőtt hozzákezdenél egy építkezéshez, valószínűleg vannak a fejedben olyan családi ház tervek, amik tetszenek neked, de legalábbis biztosan formálódik már valami. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ezek mennyire találkoznak a te lehetőségeiddel, életformáddal. Ebben a bejegyzésben összeszedtem néhány pontba a családi ház tervek leggyakoribb problémáit, amikre ha nem fordítasz elég figyelmet, akkor megnehezítik, vagy adott esetben meg is hiúsíthatják az építkezést. Ha ezekkel eleget foglalkozol, akkor már jó esélyed van, hogy te már elkerülhesd ezeket a hibákat és úgy vághass bele a tervezésbe, hogy már egy kicsit más szemmel látod az egészet.

Itt van tehát a lista:

  • Alultervezett költségvetés – A családi ház tervek jelentős részénél ez a leggyakoribb probléma. Sokan eleve úgy kezdenek bele egy tervezésbe és aztán ez építkezésbe, hogy eleve nagyobb/drágább házat terveztetnek, mint amit a lehetőségeik engednek. Ennek talán az az alapja, hogy úgy gondolják, hogy majd ők találnak valakit, aki olcsóbban „kihozza”. Egy építkezésen mindig adódnak váratlan helyzetek, így eleve érdemes egy tartalékot képezni az ilyenekre. Az elmúlt évek eszement inflációja az egyik legjobb példa erre, de előfordulhat a csak a feltárások/alapásások során jelentkező technológiai probléma is, amit feltétlen kezelni kell, vagy adott esetben az időjárás is tud olyan dolgokat okozni, ami pénzbe kerül. Több olyan esetem volt az elmúlt években, ahol többször figyelmeztettem az építtetőket, hogy már túllépik a keretet, de a szavaim süket fülekre találtak. Ezt követően amikor megkapták az árajánlatot az építésre, akkor sokkolta őket az ott szereplő összeg és így nem tudott megvalósulni az építkezés. Olyan is volt, ahol csak szimplán nem kaptak hitelt, mert túllépték a hitelképességüket. Javaslom, hogy inkább gondolkodj többfunkciós terekben kisebb méret mellett. Sokat tud csökkenteni a költségvetésen a centrális elrendezés is, ahol lényegében a nappaliból közvetlenül nyílnak a szobák, mert itt rengeteg közlekedőt lehet kiiktatni.
  • Csak az aktuális, vagy téves élethelyzet figyelembe vétele – ez sok esetben néhány évet jelent. Tanúja – és több esetben részese is – voltam annak, hogy milyen rövid idő alatt mekkora változások tudnak életbe lépni egy emberi életben. Nyilván nem lehet mindenre felkészülni, de az észszerűség határain belül mindenképpen érdemes végig gondolni a lehetséges élethelyzeteket és az építészeti megoldásokat olyan rugalmassággal kialakítani, ami lehetővé teszi az idomulást. A családi ház tervek esetében ezek a leggyakrabban előforduló esetek:
    • majd a gyerekeknek leválasztjuk – nem sok olyan gyereket látok, aki felnőttként a saját családi életét a szüleivel közös házban kívánná élni, tisztelet a kivételnek. Alapvetően nincs problémám vele, mert nagy híve vagyok az összetartó családnak, de napjainkban nem annyira ez a tendencia.
    • tetőtér felvetése esetén szoktak így érvelni: „ha öreg leszek, nem akarok lépcsőzni” – az idősek általában 1-2 szobát használnak, így vagy eleve másik, az életvitelük szempontjából kedvezőbb helyre költöznek, de ha nem, akkor is egy tetőteret sokkal egyszerűbb energetikailag leválasztani, ha nem akarják fűteni
    • minden gyereknek külön nagy szoba –  egy 18 éves gyerek szerencsés esetben elmegy tovább tanulni, jellemzően egy másik városba. érdemes végig gondolni, hogy egy jó képességű 16 éves gyereknek érdemes-e saját szobát építeni arra a két évre. Ha a válasz igen, akkor is elég tud lenni egy minimális méretű kicsi szoba, ami lényegében már lehetőséget ad az egyéni elvonulásra, mivel ebben a körben jellemzően inkább erre van szükség..
  • Téves hiedelmek – ezek tudnak a leginkább felültetni, amelyek nagy részét már korábbi írásaimban részleteztem:
    • „Ha én (vagy a kőműves apukám, férjem stb.) csinálom, akkor sokkal olcsóbb lesz” – igen, valóban lehet jelentős összeget megtakarítani, de alapvetően az anyagár a drága, így minden munka saját kezűleg elvégzése is – ami azért nem túl reális, mivel vannak olyan munkafolyamatok, amihez min. 3-4 ember kell – legfeljebb 30%-ot jelent.
    • „Ha a helyszínen kitermelt földből/szalmából/vályogból építem, akkor sokkal olcsóbb lesz” – a helyszínen kitermelt föld egyáltalán nem biztos, hogy alkalmas (tapasztalat) és a falazat ára legfeljebb a teljes építési költség 10%-a arányosan. Ehhez jön még, hogy az ökologikus anyagokhoz szükséges műszakilag is letesztelt működő rendszerek jellemzően inkább drágábbak, mivel nem tömegtermékek.
    • Én olcsóbban meg tudom rendelni az anyagot – ez egy olyan csapda, aminek a legtöbben felülnek. Ha több helyről rendeljük az anyagot akkor olyan mértékben megnőhet a szállítási/logisztikai költség, hogy már jelentősen többet fogsz fizetni, mint ha egy helyről veszel meg mindent. Utóbbi esetben ráadásul a legtöbb helyen még akár pár százalék kedvezményre is lehet számítani.
  • Olyan számoknak hiszel, amiket hallani szeretnél, nem a valóságnak – a családi ház tervek esetén a másik leggyakoribb elkövetett hiba. Saját tapasztalatom, hogy kivitelezési tapasztalattal nem rendelkező kollégák milyen számokat szoktak mondani építtetőknek, akik aztán az alapján választanak tervezőt, aki a legjobban hangzó számokat mondja. Ezt nem feltétlenül szándékosan teszik. Több olyan tervet kellett már beáraznom, ahol ez volt a helyzet. Mondanom sem kell, hogy tudomásom szerint egyikből sem lett kivitelezés. Aki nincs benne az árakban, az építéstechnológiai megvalósíthatóságban, annak nincs olyan pontos képe a valós számokról. Természetesen ettől még lehet jó tervező, csak legfeljebb érdemes mellette egy rutinnal rendelkező kivitelezővel is rendszeresen átnézetni a terveket. Az a legjobb, ha már esetleg a tervezés előtt tájékozódsz a megvalósíthatósági árakról. Ha eleve úgy készülnek el a családi ház tervek ha már megvan, aki csinálja, akkor az a legszerencsésebb eset. Én az ilyet azért szeretem, mert akkor már a tervezés során tudjuk a kivitelező által preferált technológiát, lehet vele egyezkedni is. Amikor mi vagyunk a kivitelezők is, akkor ez természetesen már adott.
  • Az egonak tervezünk – szintén nem ritka eset a családi ház tervek készítésekor. Ez a legdurvább költségnövelő tényező. Egy kellő tapasztalattal – és emberismerettel – rendelkező jó szakember tereli is az építtetőt a lehetőségeihez mérten a megfelelő irányba, ami sok esetben kevesebb mint az elképzelés. A tervezési folyamat némelyeknél mégis olyan irányt kezd venni, mint amikor kinéz valaki egy alapáras autót, rögzül a fejében a meghirdetett ár, majd elkezdi alaposan felextrázni és a végén kiderül, hogy az eredeti ár másfélszeresét kell kifizetni érte. Ez az amikor az eredeti is tökéletesen megfelelt volna a célnak, de az ego felülírta. Az ilyen igények nagyon sok felesleges energiát igényelnek és ezt nem csak az épület előállítására értem, hanem ugyanúgy igaz az építtetői ráfordításra is.

Amennyiben családi ház tervek készítése körvonalazódik a fejedben, akkor mindenképpen őszintén kérlek, hogy a saját érdekedben szívleld meg a fentieket, mert nagyban megkönnyítheti a helyzetedet.