Családi ház építés

Családi ház építés

Legtöbben ismerjük a mondást a családi ház építés kapcsán, hogy az elsőt az ellenségednek építed, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak. Mit takar ez valójában? Sokan hiszik, hogy ez azt jelenti, hogy az elsőt mindenképpen elrontod, a második kicsit jobb lesz, a harmadik meg már egész jól fog sikerülni. Ez nem feltétlenül igaz, mert már az első is lehet műszakilag egészen jó, ha találsz egy jó tervezőt és egy jó kivitelezőt. Meggyőződésem, hogy ennek a mondásnak van egy sokkal mélyebb értelme, ami inkább tükrözi a te fejlődésedet és hozzáállásodat, ami a folyamat által megy végbe benned.

A valóság azonban inkább az, hogy a családi ház építés egy olyan folyamat, ahol az első ház esetén mindent bele akarsz tenni, amire valaha vágytál. Később aztán a használat során rájössz, hogy a képzelt vágyaid fenntartása mennyi energiát igényel a saját részedről, akár az anyagiakat, akár idő ráfordítást nézzük, miközben nem is feltétlenül használod az adott vágyott dolgot. Ilyenkor ráébredsz, hogy ha most kezdenéd az építkezést, akkor már nem tennéd bele a házba azt a sok fölösleges baromságot. Az egész szituációt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor sok éven át vágysz egy luxus sportautóra, majd amikor végre meg tudod venni, akkor szembesülsz azzal, hogy mennyivel többe kerül a fenntartása, miközben alig van olyan hely, ahol igazán ki tudod használni a képességeit.

A családi ház építés tehát hatalmas személyiségfejlődés is egyben, aminek a végére teljesen máshogy látod az igényeid valósságát. Ez azért van, mert egy építkezés eleve nem olcsó dolog, ezért folyamatosan szembesít téged azzal, hogy mennyibe kerülnek az igényeid és az valóban megéri-e. A sokadik ilyen döntés már jelentősen átalakítja a személyiségedet, méghozzá legtöbb esetben a szerencsésebb irányba. Normál esetben az életedben egyszer építesz magadnak házat, így egy esetben tudod ezt megtapasztalni. Nagyon nem mindegy ezért, hogy mennyire készülsz fel pszichésen előre az ilyen helyzetekre, döntésekre. Sajnos néhány éve a devizahitelek kapcsán sokan mentek keresztül hasonló tapasztalaton, mert az emberek egy része olyan dolgokat vásárolt belőle, amire nem is volt valójában szüksége, vagy akár kisebb is elég lett volna belőle. E sorok írója azon szerencsések közé tartozik, akik ezt aránylag kisebb léptékben tapasztalták meg, viszont eléggé fájdalmasan ahhoz, hogy sokat tanuljon belőle. Meggyőződésem tehát az, hogy a családi ház építés esetében az, hogy az elsőt az ellenségednek építed, valójában erről szól, ahol az ellenség lényegében maga az ego. Magyarul az ego (én), az ami mindent akar, ami egyébként simán nélkülözhető volna, anélkül, hogy az ÉN jelentősebben megérezné a hiányát.

Egy építkezés költségeit is úgy tudod a legjobban csökkenteni, ha szembenézel a valódi igényeiddel. Ezt úgy tudod megtenni, hogy megvizsgálod az életviteledet, az élethelyzetedet és elgondolkodsz azon, hogy ez milyen lesz 5-10-20 év múlva. Ha hajlandó vagy ezzel őszintén szembenézni és megfontolni egy olyan – ezen a területen – sokat látott ember tanácsait, mint amilyen e sorok írója is, akkor nem csak a költségeket tudod jelentősen lejjebb szorítani, hanem jó esetben az ego által létrehozott helyzettől is meg tudod kímélni magad, vagy legalábbis mérsékelni, ami nem más mint hogy rabszolgasorba taszítja saját magát. Ez különösen igaz, ha az egyébként nélkülözhető dolgokat hitelből finanszíroznád.

Ne engedd, hogy a családi ház építés rabjává váljál! Sokat segít, ha csak eljátszol a gondolattal, hogy milyen következményei vannak, ha fölösleges dolgok miatt vállalod túl magad. A pénz amit erre költesz az nem más, mint a te energiád, ami fizikai formát öltött magára. Képzeld el – lehetőleg érzelemmentesen, csak mintegy eljátszva a gondolattal -, hogy ez hosszú időn keresztül mennyi életenergiát jelent. Majd, hogy átfordítsuk ezt pozitívra, képzeld el azt is, – de ezúttal lehetőleg minél jobban átélve és minél valósághűbben – hogy ugyanezt az energiát olyan dolgokra fordítod, ami sokkal kedvesebb neked, vagy csak egyszerűen pihenésre feltöltődésre, aminek aztán kétségtelenül meglesz a pozitív hozadéka az életedben.

Azt mondod, hogy jó rendben, de honnan tudod, hogy mi a valós igényed? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád: az a valós igény, ami belülről jön és nem kívülről. Ehhez el kell csendesedni és minden felmerülő igényt megvizsgálni, hogy mi a forrása. Ha láttad valahol, vagy hallottad valakitől és azt mondtad, hogy ez nekem is kell akkor az már csak az ego igénye. Ha esetleg gyerekkorod óta benned van és ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy megvalósítsd, ráadásul úgy, hogy még akár egyesek hülyének is néznek miatta, akkor azzal már esetleg érdemes foglalkozni, de még mindig lehet csapda. Ha esetleg voltál már olyan élethelyzetben, ahol minimalizálni kellett az igényeidet és kizárólag létfenntartáshoz szükséges feltételeidre koncentráltál, akkor már elég közel voltál a valós igényekhez. Természetesen nem mondom azt, hogy ez utóbbi a cél, mert igenis legyen egy inspiráló környezet ahol éled az életedet, de tarts mértéket és ne engedd, hogy az ego a családi ház építés egyébként hihetetlen csodálatos folyamatát egyszerű függőséggé degradálja.