Építészeti tervezés és munkakörnyezet

Építészeti tervezés és munkakörnyezet – itt a „home office” a jellemző 🙂

Az építészeti tervezés az egész életünkre hatással van, mivel legtöbb esetben épített környezet vesz körül minket. Így van ez akkor is, amikor az otthonunkban vagyunk, vagy a munkahelyünkön. Szerencsés esetben a kettő egy és ugyanaz, de vannak persze olyanok is, akik igénylik, hogy napközben máshol legyenek. Egy dolog viszont mindkettőben közös, mégpedig az, hogy mindkét helyen relatív sok időt töltünk el, így nem mindegy, hogy milyen hatások érnek bennünket folyamatosan az ott tartózkodásunk alatt.

A munkakörnyezet, ahol folyamatosan tartózkodsz nagyon meg tudja határozni az alaphangulatodat. Vagyunk néhányan – pl. én is – akik halmozottan érzékenyek az ilyesmire. Ezt pedig leginkább az építészeti tervezés, vagy belsőépítészeti megoldások tudják kezelni. Nem mindegy, hogy milyen anyagok vesznek körül, mennyire világosak a terek, honnan érkezik a fény és mennyi ideig, mit látsz, ha kinézel az ablakon stb. Még építész gyakornokként volt alkalmam megtapasztalni, hogy amikor egy felújítás miatt az iroda átköltözött egy másik helyre ugyanazon az épületen belül, ahol teljesen más fényviszonyok voltak az mennyire nyomasztó tudott lenni. Reggelente nagyon nem volt kedvem elindulni, nagyon vártam már, hogy véget érjen a felújítás, visszaköltözzünk és biztos vagyok abban, hogy a kollégákra is hatással volt valamennyire, még ha nem is voltak rá tudatosak. Azóta jártam egy-két munkahelyen és volt alkalmam megtapasztalni mindkét végletet, még ha nem is közvetlenül. Láttam nagyon nyomasztó hangulatú munkahelyeket, ahol a sötét színek uralkodtak és hát hogy-hogy nem az ott dolgozók arckifejezése sem a boldogságról árulkodott, és voltam olyan helyeken is, ahol egy rendkívül inspiratív környezetben láttam jó hangulatú munkavállalókat dolgozni. Biztos vagyok abban is, hogy az utóbbi helyre szívesebben is indulnak el reggelente az ott dolgozók, különösen akkor, ha a munkakörnyezet igényesebb, mint az otthoni. Egészen más hangulatban érkeznek meg, és ez az ott eltöltött idő és munka minőségére is jelentős hatással van.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nagyrészt otthon dolgozhatsz- mint sok építtetőm és e sorok írója is – még inkább hatással van rád az építészeti tervezés. Az ilyen esetekben az élettér ad helyet a munkádnak is, így sokkal több időt töltesz el ugyanazon a helyen, ezért a környezeted által rád gyakorolt hatás is folyamatos és meghatározó. Ez azt hozza magával, hogy az általános életkedvedet is jelentősen tudja befolyásolni, amely nem csak a munkád minőségét, hanem a családi életedet is meg tudja határozni.

Milyen eszközök állnak rendelkezésre az építészeti tervezés során az inspiráló környezet kialakításához? A sokat említett fény, benapozás, ha az épület környezete igényli akkor nyitás a panoráma irányába, a természetes, világos tónusú anyagok használata és váltogatása, a kert és a kertkapcsolat – ki ne akarna egy növényekkel körülvett teraszon meginni egy kávét – megfelelő méretű tér a munkavégzéshez, a megfelelő hőmérséklet biztosítása az általános komfortérzet érdekében. Egészen biztos, hogy nem tudsz rendesen figyelni, ha fázol, vagy, ha folyamatosan szakad rólad a víz. Utóbbit lehet természetesen is kezelni megfelelő árnyékolással és elegendő hőtároló tömeg beépítésével gátolva a nyári túlmelegedést. Ha okosan csináljuk, akkor a téli hőnyereséget is jobban el tudjuk tárolni a megfelelő helyekre nagyobb tömegű burkolatokat választunk.

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed, akkor ideális munkakörnyezetet tudsz biztosítani magadnak és a kollégáidnak ami biztosan inspirálóan fog hatni rátok és a termelékenységre is. A boldog emberek mindig jobb munkát végeznek.