Egy családi ház terv térrendezése

Egy családi ház terv térrendezése

Egy családi ház terv az építőanyagok és technológia kiválasztása mellett, arról is szól, hogy az ott élők lehetőleg jól érezzék magukat a házban a megépülést követően és minél inkább élvezzék azt. Az egy dolog, hogy az építész tervező igyekszik minden hagyományos eszközt bevetni, hogy ez így legyen – ilyenek például a kellemes megjelenésű építőanyagok, felületek, a kellemes/megnyugtató geometriai formák -, de ugyanakkor van ennek egy olyan része is, amit szavakkal nem lehet igazán megfogalmazni. Ezt leginkább csak érezni lehet.

Régebben sokan ragaszkodtak a Feng-Shui-hoz, és akkor megkérdeztem őket, hogy szívesen élnének-e úgy mint Kínában? A válasz legtöbbször a nem volt. Akkor miért akarnak a kínai térrendezés szerint élni? Próbálták már? Ha igen, akkor milyen hatása volt hosszabb távon? Ugyanez igaz a Vaszatira is, csak az az indiai megfelelője. A Feng-Shui a kínai kultúra szerves része, az alapja a kínai gondolkodás, ami teljesen különbözik a mienktől, valamint annak a földrajzi egységnek a természeti és egyéb adottságai. Akik ilyet akartak, azoknak általában fogalmuk sem volt arról, hogy van saját térrendezésünk is, ami évszázadok-ezredek alatt alakult ki, az itteni (Kárpát-medencei) kulturális és földrajzi adottságokat integrálva magába. Sokan nem is gondolnák, hogy egy családi ház terv mennyi információt hordoz magában még úgy is, ha sem a tervező, sem az építtető nem tudatos ezekre a dolgokra. Már pusztán csak a neveltetésből adódóan és a körülöttünk lévő épített környezetünk ránk gyakorolt hatásából is. Annyi mindent hordoz magában az ember, ami része a kultúrájának, hogy nagy valószínűséggel egy idegen kultúra által meghatározott rendszert teljesen megbénítana. Elgondolkodott már valaki azon, hogy miért nem úgy építkezünk, mint Kínában vagy Indiában? Miért alakult az ki úgy és ez így? Miért nem nézünk kínai és indiai filmeket? Miért nem hallgatunk olyan zenét? Netán azért, mert az európai szemnek/fülnek disszonánsan hangzik/érződik? Azért, mert születésünk óta nem erre lettünk behangolva?

Minden földrésznek, népnek, földrajzi helynek megvannak a saját építészeti elemei, építéstechnológiái, térrendezési elvei, amelyek nem véletlenül alakultak ki úgy azon a területen, azok között az emberek között. Ezekhez bármelyikünk bármikor szabadon hozzáférhet, mert ott van bennünk. Egy családi ház terv készítésénél ez mind az építészben, mind az építtetőben ott van. Még akkor is, ha az elme a külvilág programjai alapján ezt megpróbálja folyamatosan elnyomni. Ha valaki ezt tudatosan elő akarja hívni, akkor nem kell mást tenni, mind lecsendesíteni az elmét – ez a nehezebb része – és befelé figyelni.