Mennyibe kerül egy ház építése?

Mennyibe kerül egy ház építése?

Hogyan tudod bármely időszakban reálisan megállapítani, hogy mennyibe kerül egy ház építése? Van ennek egy nagyon egyszerű módja, amivel gyorsan ki tudod szűrni a vevőcsalogató, ám irreális ajánlatokkal dolgozó cégeket. Időnként nekem is feldob a kereső ilyen hirdetéseket és sok esetben először önvizsgálatot tartok, hogy mit csinálok rosszul, mert engem is képesek elsőre megtéveszteni. Aztán, amikor jobban megnézek egy-egy ajánlatot – mert a kíváncsiság mindig erősebb, hátha tanulok valamit -, akkor persze mindig megtalálom, hogy hol van a kutya elásva. Csodák pedig ezen a területen nincsenek. Függetlenül attól, hogy miből épül a ház ugyanazokat a burkolatokat, gépészeti berendezéseket, szanitereket bele kell tenni és meg kell felelni az egyre szigorúbb energetikai előírásoknak. Térjünk viszont a lényegre: hogyan tudod megállapítani, hogy mi a reális négyzetméterár?

Egy régi kollégám érvelt ezzel, egy családi ház építésének négyzetméterára kapcsán, amikor arra került sor, hogy mennyibe kerül egy ház építése. Nekem az tetszett meg benne, hogy teljesen logikus és időtálló az érvelés, ami a következő: Nézd meg egy átlagos budapesti panellakás négyzetméterárát, annál biztos nem lesz kevesebb.

Amikor valaki tapasztalat nélkül, az ego által hajtva elkezd vitatkozni, hogy ő kevesebből is meg tudja oldani, mert majd megcsinálja magának, meg kaláka, meg após kőműves stb., akkor vissza szoktam kérdezni, hogy ha ez igaz, akkor miért nem lakik mindenki ilyen olcsó, új házakban a zsúfolt lakótelepek helyett? Nekem kötelességem mindenkit a realitások talaján tartani, mert sokkal kellemetlenebb, ha menet közben derül ki, hogy nem elég a keret. Ennek szerencsésebb változata, amikor már legalább szerkezetkész állapotú a ház és legalább nem romlik az állaga, de a rosszabb amikor igen.

Visszatérve arra, hogy mennyibe kerül egy ház építése – és az nem lesz kevesebb egy panellakás négyzetméter áránál -, azt is figyelembe kell venni, hogy az igényektől függően több viszont lehet, mint ahogy egy autó vásárlása esetén is meg lehet venni egy alapfelszereltségű modellt, illetve fel lehet extrázni úgy is, hogy akár már dupla árat kelljen fizetni érte. Ilyenkor nagyon fontos szembe nézni, hogy mik a valós szükségletek és mi az, amit csak az ego akar. Ez utóbbival lehet leginkább csökkenteni egy ház bekerülési költségét. Ez részben az építész feladata, de leginkább rajtad – az építtetőn – múlik, hogy tényleg szembe mersz-e nézni a tényekkel.

Az, hogy mennyibe kerül egy ház építése leginkább rajtad és a Te valós igényeiden múlik, valamint azon, hogy mennyire vagy őszinte magaddal.