Nagy házak tervezése

Nagy házak tervezése

A nagy házak sok esetben értelemszerűen nagy fenntartási költségeket is jelentenek. Éppen ezért akik megtehetik – és meg is teszik -, hogy ilyenben élnek, vagy ilyenbe fektetnek, azok többnyire olyan emberek, akik tudnak bánni a pénzzel és éppen ezért oda is figyelnek rá. Minden épület piaci értékét erősen meghatározza, hogy mire lehet használni, mit lehet kihozni belőle, adott esetben hogyan lehet az eredeti céljától eltérően hasznosítani. Minden épület befektetés – még ha az építtető nem is feltétlenül tudatos erre – ezért nem mindegy, hogy mennyi idő alatt térül meg. A megtérülés persze több tényezőtől függ, de alapvetően legtöbb esetben a cél a befektetett összeghez képest a legrövidebb megtérülési idő. Ettől persze van néha eltérés – ha valaki közben a saját igényeit is ki akarja elégíteni – de a megtérülésre a következő tényezők vannak leginkább hatással:

  • tőkenövekedés – amikor az ingatlan piaci értéke önmagában növekszik. Ennek oka lehet a környék felkapottsága, az infláció, a demográfiai adottságok megváltozása, a kereslet/kínálat alakulása, az adott terület beépítettsége
  • hasznosíthatóság – mennyire könnyen lehet pénztermelő eszközzé alakítani, milyen egyéb lehetőségek vannak benne
  • fenntartási költségek – adott esetben egy alacsonyabb fenntartási költség mellett nagyobb lehet a kereslet, vagy rövidebb a megtérülési idő, mert vagy könnyebb hasznosítani, vagy több profit marad
  • piacképesség – mennyire könnyű értékesíteni. Ez persze erősen függ az aktuális kereslettől/kínálattól is, de egy többféleképpen hasznosítható épületet mindig könnyebb eladni.

Egy nagy ház tervezésénél egyik elsődleges szempont szokott lenni a szakaszolhatóság. Ez leginkább energetikai szempontból érdekes, mert az ilyen épületeknél előfordulhat, hogy az épület egyes részeit bizonyos időszakokban külön kell kezelni. Ez lehet más bérlő, vagy éppen nagyobb családoknál az ingatlan különböző részeit a család más-más generációja, vagy ága használja. Ezt nagyban meg tudja könnyíteni, ha az építész már a tervezéskor gondol ennek a lehetőségére és eleve úgy tervezi meg a szerkezeteket, úgy helyezi el a vizesblokkokat, hogy ezeket aránylag könnyen át lehessen alakítani, ha az élet úgy hozza. Amikor nagy házak tervezésével foglalkozunk, szinte kivétel nélkül mindig így csináljuk.