Családi ház terv - vályogból, nádtetővel

Megvalósult családi ház terv – vályogból, nádtetővel

Egy családi ház terv nem feltétlenül attól lesz jó, hogy maga a ház jól néz-e ki, vagy nem, mivel ez sok szempontból szubjektív. Sokkal fontosabb, hogy a tervező mennyire lát előre, mennyire látja az adott építtető személyiségéből és körülményeiből a további életútját, valamint azt, hogy az adott ház mennyire fogja azt támogatni. Ha pedig mégis más úton indulna el, akkor mennyire tudja esetleg egy másik család életét szolgálni. Ehhez tapasztalat kell úgy az élet, mint a tervezés, az építés, vagy az ingatlanárak terén. Olyan tartós, józan irányelvek mentén kell tervezni a házat, ami önmagában hatással van annak az értékére. Ez legyen az alap.

Egy családi ház terv akkor jó ha:

  • minden szempontból átgondolt
  • szolgál és nem rabságban tart
  • az építtető lehetőségeihez mérten megvalósítható
  • az aktuális építészeti trendektől függetlenül tartja az értékét – forgalomképes (valós értékén eladható)
  • gazdaságosan üzemeltethető (energiatakarékos és nem kell aránytalanul sokat költeni a javításokra)
  • az építtetőről szól és nem a tervezőről
  • a valódi szükségleteket elégíti ki, nem az egót

A fentieket még némi bölcsesség birtokában sem mindig könnyű keresztülvinni, amelynek a legfőbb akadályát a fenti felsorolás utolsó pontjában érdemes keresni. Az összes többit még együtt is nagyságrendekkel könnyebb kezelni.

Az én módszerem erre az idő. Egy családi ház terv esetében is szükség van egy érlelési folyamatra. Ez egyfelől igaz az építészre is, de a legtöbb esetben inkább az építtetőnek kell időt hagyni arra, hogy végiggondolhassa, amit ténylegesen szeretne. Az építész csak szembesíti az igényeinek a közvetlen és közvetett hatásaival, valamint formába öntheti és megmutathatja neki azokat. Előfordult már az is, hogy elkészítettünk egy tervet az építtető igényei alapján, ami aztán meg is kapta az építési engedélyt. Majd kb. egy fél évvel később mégis elfogadták az eredeti javaslatomat a tetőteret illetően, majd egy módosítást követően és a fenti képen szereplő ház lett az eredménye. Itt az idő szépen elvégezte az érlelés feladatát. Nem csak az építtetőben tisztultak le az igények, hanem bennem is az alkalmazott eszközök.

Egy minőségi házhoz persze minőségi építtető is szükséges, aki nem csak egy jó tervre hajlandó áldozni, hanem annak a megvalósítására is. Ez egyszerűnek hangzik, de nagyon nem az. Egy építkezés nem olcsó mulatság és a sokadik megpróbáltatást követően hajlamos az ember a kevésbé igényes, ámde gyors megoldást választani. Minden tiszteletem azoké, akik ennek ellenére a minőséget választják.

A fentiekből talán kiderül, hogy egy-két kivételtől eltekintve egy igazán jó családi ház terv elkészítéséhez általában idő kell. Ez a tervezőre is igaz. Egy jó terv mindig egy folyamat eredménye, ahol a tervező sok-sok verziót vizsgál meg minden részletre kiterjedően, mire egy ház elnyeri a végleges formáját. Ez csak akkor lehetséges, ha ennek megvan az anyagi háttere is, ami biztosítja a tervező bér- és rezsiköltségét arra az időszakra is, amíg ez a folyamat tart, különben egy bizonyos fázisban kénytelen „idő” előtt véglegesíteni a tervet. Ez persze igaz a kivitelezésre és minden más munkára is, úgyhogy érdemes minden elvárásunkat ennek figyelembe vételével megfogalmazni a másik felé.

Kapcsolódó bejegyzések: