Családi ház tervezés

Családi ház tervezés – itt őszinték voltak

A családi ház tervezés folyamata nagyon sok dolgot felszínre hoz, mert ilyenkor előbb-utóbb előre kerülnek a számok, amik általában nem hazudnak. Az őszinteség az egyik ilyen, mert ha már rögtön az elején nincs meg, akkor az később nagyon sokba tud kerülni. Ez itt is – mint minden más esetben – úgy kezdődik, hogy az ember saját magával őszinte, ami mellé pedig jó, ha társul némi alázat is. Mik a lehetőségeim? Meddig tudok abból elérni? Mennyire biztosak ezek rövid, közép, illetve hosszú távon? Milyen egyéb költségek vannak/lehetnek még amivel esetleg nem számoltam?

Az elején, amikor még nem voltam tisztában az árakkal, sokszor elkövettem én is azt a hibát, hogy rosszul becsültem meg az építési költségeket, mert beragadtak a legutóbbi számok és nem számoltam az azóta eltelt inflációval. Amióta viszont aktívan benne vagyok a kivitelezésben is, azóta sokkal pontosabban tudom előrevetíteni a költségeket. Ez persze az elmúlt években nagyon nehéz, volt, mivel pár hónap alatt is hatalmas ingadozások voltak némely építőanyagok árában.

Ugyanezt a hibát többször elkövették az építtetőim is, mivel nem számoltak a családi ház tervezések esetéhez kapcsolódó hatósági ügyintézések alatt eltelt idővel, ami a földhivatalnál és szakhatóságoknál azért néha előfordul. Volt például olyan is, hogy a földhivatal elrontott valamit, elölről kellett kezdeni az ügyintézést és ez egy teljes évvel kitolta a telekalakítást. Közben az építési költségek 20%-kal emelkedtek…

Egy másik elcsúszási pont, ha az ember nincs tisztában a valós szükségleteivel. A jelenlegi építési árak mellett már nem nagyon találkozom ilyennel, de régebben előfordult, hogy a tervezési programban benne volt a „tároló a lomoknak”. Ilyenkor visszakérdezek, hogy biztosan kell-e házat építeni drága pénzért olyan dolgoknak, amitől meg is lehetne szabadulni…

Hasonló a szobák száma is. Adott egy-két tinédzser gyerek, értelmes, jómódú családdal. Mindegyik gyereknek külön nagy szoba. 2-3 év múlva egyetem, valószínűleg elköltöznek. Tényleg érdemes 2-3 évre külön szobát építeni nekik, vagy lehet esetleg egy olyat, ami később más célra is hasznosítható, vagy összenyitható. Volt aki azt mondta, hogy nem szeretné, ha a gyerekek 30 évesen a nyakukon élnének, ezért nem lesz minden gyereknek külön szobája és volt olyan is, aki napközben a gyerekszobát használta dolgozónak, mert olyankor nincsenek otthon.

Egy másik érdekes kérdés a hálószoba. Sok olyan pár van, akik valamilyen okból külön alszanak. Az oka nem feltétlenül tartozik rám, de az igényt tudnom kell. Kellett némi idő mire rájöttem, hogy a „vendégszoba” sok esetben ezt a célt szolgálja. Ebben az esetben viszont nagyon nem mindegy, hogy azt hova helyezzük el az épületen belül.

A fentiek csak a leggyakoribb példák, de természetesen ettől eltérő egyedi esetek is előfordulhatnak. Ugyanakkor a családi ház tervezés speciális esetétől függetlenül azt is kiválóan megmutatják, hogy ha nincs meg az őszinteség, akkor milyen problémákat okozhat az életünk során.