Konyha – Vác Tervező: V.B.

Némely termékek (pl. alsónemű, zsebkendő, vécépapír), esetében a többség számára egyértelmű a válasz – legalábbis reméljük -, viszont az ingatlanoknál (új építés, vagy átalakítás) és a tartós fogyasztási cikkeknél (pl. autó) messze nem az. Utóbbi esetben nagyon nem mindegy, hogy az ember a megvásárolt terméket hogyan és mire használja, illetve mennyi idő alatt térül meg az ára.

A másik nagyon fontos kérdés, hogy a befektetett/elköltött tőkének a vásárolt/épített ingatlan mekkora értékét tudja a későbbiekben megtartani, mindamellett, hogy valamilyen formában hasznot is termel, ami lehet pénzbeli is, de a lakhatás megoldását is ide vesszük.

Ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy az építeni/felújítani kívánt ingatlannak van-e valami olyan tulajdonsága, ami egyediségéből adódóan tartós értéket képvisel. Ilyenek lehetnek például:

  • a telek fekvése, a helyszín adottságai (panoráma, megközelíthetőség, természeti környezet, az adott terület felkapottsága, környező ingatlanok értéke stb.)
  • az épület időtálló formája, anyaghasználata (pl. íves, organikus anyagok, zöldtető, ökoház, dombház kenderház)
  • az épület működése (autonóm házak, közművektől független megoldások)
  • műemléki környezet, vagy ha maga az épület is műemlék

Még mindig vannak olyan helyek az országban, ahol nem biztos, hogy megéri új házat építeni, mert töredék áron lehet vásárolni egy felújítható jó állapotú ingatlant és az új építésnek nincs akkora forgalmi értéke, mint amennyi fedezné a bekerülési költsége, hacsak nem rendelkezik a fenti tulajdonságok valamelyikével. Van olyan építtetőm is, akinek emiatt utasította el a bank a hitelkérelmét. Ezek a települések jellemzően a nagyobb városoktól és a fővárostól távolabbra eső kisebb lélekszámú falvak, vagy városok.

Szintén előfordul, hogy valakinek sikerül telekáron olyan ingatlanhoz jutnia egy jó paraméterekkel rendelkező helyen – mint amilyen – a főváros agglomerációja és az ingatlan valamilyen szinten használható. Ha csak a főbb falakat és a tartószerkezet egy részét meg tudjuk tartani, már az önmagában jelenthet több tízmilliós nagyságrendű megtakarítást egy új építéshez képest. Itt persze mérlegelni kell, az ÁFÁ-t is ami új építés esetében még 5%.

Vannak persze olyan esetek is, amikor kizárólag újat érdemes építeni. Ilyen az, amikor a telek értékes, de a rajta lévő ingatlan felújításának költsége vetekszik egy új építéssel. Ez adódhat az épület állapotából, de lehet az is, hogy már nem tudja kiszolgálni az új tulajdonos funkcionális igényeit és az átalakítás mértéke elérné egy új építés költségeit.

A fentieket együttesen figyelembe véve érdemes tehát eldönteni, hogy egy adott helyen mi legyen az irány, ami hosszabb távon is megoldást jelenthet.