Tetőtér szigetelése

Tetőtér szigetelése

A világ jelenlegi helyzetében és a kiszámíthatatlanságban egyre többen ébrednek rá, hogy a rendszertől/közművektől való függés nem biztos, hogy előnyös. Ez a tendencia nem mindig volt így. Az idősebbek emlékeznek, hogy régebben a falvakban nem volt sem vezetékes víz, sem áram, sem gáz, sem szennyvíz. Lehet, hogy nem volt olyan kényelmes életük sem, mint nekünk, de nem is igazán függtek senkitől, mert az élelemtől a tüzelőig mindent maguknak termeltek meg. Természetesen nem akarom annak a világnak minden velejáróját visszahozni, de sok mindent lehet némi módosítással modernizált formában.

Először is a jelenlegi energetikai helyzetben azok járnak legjobban, akik minimalizálták az energiafogyasztásukat, de ezek közül is leginkább azok, akik a szükséges energiát hálózatoktól függetlenül állítják elő maguknak.

Mivel jelenleg az ingatlanárak és építési költségek szárnyalása miatt sajnos egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az új ház építését, nézzük meg egy meglévő ház felújítását, amit feltételezzünk, hogy jó állapotban van, mert anno jól lett megépítve.

Mit érdemes először tenni?

  1. Nyílászárók cseréje: Azért ez az első pont mert minden épület esetében a homlokzati nyílászárókon (ablak/ajtó) keresztül a legnagyobb a hőveszteség. Ez azt jelenti, hogy a jól hőszigetelő két légkamrás üveg is rosszabbul szigetel, mint egy átlagos szigeteletlen fal. Így ha valakinek nincs egyszerre pénze egy komplett energetika felújításra, de apránként tud haladni, az mindenképpen ezzel kezdje. Itt kiemelném, hogy ha már cseréli, akkor mindenképpen javasolt a két légkamrás üveg (új házat már csak ezzel engednek használatba venni), a fent említett okokból kifolyólag.
  2. Falak/tető/födémek leszigetelése: Azért ez a következő pont, mert általában ez a legnagyobb lehűlő felület. Ha ezt is szét kell bontani a költségek ütemezése miatt, akkor meg kell vizsgálni, hogy arányaiban melyik a legnagyobb és hőszigetelő képességet illetően melyik a leginkább kedvezőtlen. Ez már számítást igényel, amit jobb, ha szakemberre bízunk. Ez azért is fontos, mivel az építőiparban is jelen vannak a folyamatos fejlesztések, pl. egy hőszigetelés értéke ugyanakkor vastagságban már jobbak, mint 10-15 éve, valamint egy meghatározott vastagság fölött már nem jelent akkora megtakarítást, hogy az kifizetődjön és lehet, hogy a megmaradó pénzt már érdemesebb pl. a gépészetre költeni, mert ott érhetünk el hatékonyabb/nagyobb megtakarítást.
  3. Padlók leszigetelése: Előfordul néhány esetben, hogy a padlón keresztül is jelentős a hőveszteség (legtöbb esetben ez lábazati hőszigeteléssel helyettesíthető), de ez inkább nagy alapterületű egyszintes házak esetében igaz.
  4. Gépészet korszerűsítése: Ez egy olyan téma, ahol már a gépész szakemberek tapasztalataira és számításaira is szükség lehet, mivel egy épület energetikai jellemzői egy komplex rendszer sok tényezőiből adódhat össze. De itt is néhány dolgot érdemes átgondolni: pl. ha a kazán és az elosztó rendszer a fűtött téren belül van, akkor a hálózati „veszteség” is hasznosulni tud, vagy ha szilárd tüzelésű kályhát több helyiség határán lévő falra teszünk, akkor minden érintkező helyiséget egyszerre tud temperálni.