Autonóm családi ház

Autonóm családi ház – déli oldala

A józanságot szintén nagyon jól mutató ház készült el már tavaly, de még kisebb munkálatok voltak idén is. Még vannak kisebb-nagyobb elvégzendő feladatok (pl. a növényeknek még terülnie kell, meg még a korlátok is hiányoznak kívül), de a lnyeg és a működés már látható és tapasztalatok is vannak. A jó működés elsősorban annak köszönhető, hogy az építtetők nagyon figyelmesek voltak és sok mindennek utánajártak, majd kiválasztották a leghatékonyabb megoldásokat. Mindemellett szokásunk szerint olyan megoldásokat is használtunk, amik ma nem feltétlenül általánosak egy családi ház tervezés esetében.

Családi ház - megvalósult terv

Családi ház – megvalósult terv – napnyugati oldal

Mik ezek? Meglepődve hallom kollégák elmondása során, akik sok építésszel vannak kapcsolatban, hogy manapság már egyáltalán nem is érdeklik az építészeket az olyan alapvető  fogalmak, mint a tájolás, a hőtároló tömeg hasznosítása pedig egyenesen lázadásnak számít. Arról nem is beszélve, hogy a felületek színének megválasztása is hatalmas hatással van egy ház passzív szoláris nyereségére. Ami viszont mégis a dolgok esszenciáját adja, hogy rendkívül jól sikerült megválasztani és jól összehangolni azokat a jól működő, de ugyanakkor költséghatékony rendszereket, amelyek biztosítják a ház autóm működését.

Majdnem dombház - fölülről csak ennyi látszik

Majdnem dombház – fölülről csak ennyi látszik

Ilyen például az elektromos fűtési rendszer, ami alapvetően úgy él a tudatban, hogy „milyen sokat fogyaszt”, pedig 100%-os hatásfokkal működik a hőleadás, mivel nincs hálózati és energiaátalakítási veszteség. Ugyanakkor a ház is úgy lett megtervezve, hogy minimalizáltuk a hőigényt és a hőveszteséget, de csak az ésszerű határok között. Szerencsére ebben a megrendelő is partner volt, mivel látta, hogy kevesebb pénzből lehet megtermelni azt az energiát, ami már egy passzívház szint fölött szükséges az épület működtetéséhez, mint annak a házban tartását megoldani.

Panoráma a tetőről - ugyanez látszik az ablakokból is

Panoráma a tetőről – ugyanez látszik az ablakokból is

Ennek köszönhetően egy 3,6 kW teljesítményű napelem el tudja látni éves szinten a ház energiaigényét, ami a telepítéstől kezdve számolt egy év időtartam alatt várhatóan 4200 kWh energiát fog megtermelni. A fűtést még kiegészíti az a tömegkályha, ami 80%-os hatásfokkal képes elégetni a fát és ami az alsó szinten a nappali-étkező-konyha egybefüggő tere mellett még a fürdőt is képes temperálni, ahol egy vele közvetlenül érintkező vízmelegítőre is rásegít a téli időszakban. A használati melegvizet nyáron egy a vizet közvetlenül melegítő kollektor biztosítja, ami 2 óra alatt 80ºC-os vizet képes előállítani napsütés esetén (télen viszont le kell engedni, mert nincs benne fagyálló folyadék). A házban működik még az esővizet rendkívül jól hasznosító, prof. Ország József által ajánlott rendszer amely Teleső névre hallgat. Ez nagyon durván le tudja vinni a vízfogyasztást.

Családi ház terve - ilyen volt

Családi ház terve – ilyen volt

Érdekesség, hogy amíg nem volt feltéve a napelem, addig az ház energetikai besorolása „B” volt az elektromos fűtést sújtó „büntető” szorzó miatt, de amikor fölkerültek a napelemek, akkor rögtön túl is teljesítette az „A+” előírásait. Mindezt úgy, hogy közben a ház energiaigénye egyáltalán nem változott. Erről a példáról, valamint az energetikai szabványok anomáliáiról itt is olvasható egy cikk.

Összességében nagyon öröm, hogy egy  jó koncepcióval elinduló háztervezés, a megvalósulás során sem szenvedett csorbát. Ehhez persze kell egy jó megrendelő is. 🙂