Pár éve egy konferencián adtam elő és az előttem lévő előadó témája az épületbiológia volt. Addig nem is tudtam, hogy egyáltalán létezik ilyen tudomány, pedig sok szempontját addig is folyamatosan figyelembe vettem. A hölgy Németországban dolgozott ezen a területen, mert kiderült, hogy ott kimondottan van erre fizetőképes kereslet. Itthon nem hinném, hogy meg tudna élni egy olyan szakember, aki kimondottan csak ennek a területnek a szakértőjeként dolgozik, de odakint azért más a helyzet, mivel az embereknek nem csak igénye volna rá, hanem  meg is tehetik, hogy ilyesmire is áldozzanak. Mi is tehát az épületbiológia?Az építőipar az egyik legnagyobb környezetszennyező. Ha azt vesszük, hogy csak a nemzetgazdaságokban betöltött szerepe mekkora, ez már önmagában eléggé sokatmondó. Belegondolunk, hogy mennyi vegyipari terméket használunk fel egy építkezés során és hányféle elektromos rendszert használunk, akkor máris közelebb jutunk az épületbiológia által vizsgált területhez.

Az épületbiológia ugyanis az épület emberi szervezetre gyakorolt hatásait tanulmányozza. Ebbe beletartozik például az, hogy hol érdemes vezetni az elektromos kábeleket, hogy azok ne zavarják az embert alvás közben, de ugyanakkor a meglévő rendszerekre is tud adni megoldási javaslatokat ilyen tekintetben. Meg lehet például oldani, hogy az elektromos hálózat egy-egy körét éjszakára áramtalanítjuk, akár automatikusan is. Ugyanez igaz például a mágneses és egyéb sugárzásokra, amelyeket lehet semlegesíteni. Egyszer voltam egy olyan lakásban ahol egy ilyen szerkezet működött és nagyon érdekes volt, hogy egy csúcsforgalmi időszaknak, valamint közlekedési akadályoknak köszönhető késés folytán elég idegesen érkeztem a helyszínre, aztán pillanatok alatt megnyugodtam, pedig még nem is beszéltem senkivel.

Egy másik nagyon érdekes információ volt a fent említett előadásból, hogy egy átlagos újonnan épült lakás esetében akár több hónapig is tarthat mire távoznak az építőanyagokból kipárolgással azok a vegyi anyagok, amik számos kellemetlenséget (pl. asztmatikus rohamot) okozhatnak az emberi szervezetben. Már ezért sem mindegy, hogy milyen anyagokat választunk az építkezés során. Az is kiderült, hogy a fentiekre egy józan gondolkodással már a tervezési fázisban megoldásokat lehet adni, illetve el lehet kerülni az ebből adódó problémákat. Igazából csak befogadó készség szükséges hozzá.