Többször előfordult már a megrendelőkkel folytatott első beszélgetésekkor, hogy ezt vagy azt az építési rendszert, vagy módot nem akarták. Ez önmagában nem is jelentene gondot, inkább azzal van a gond, hogy miért nem. Sok forgalmazó úgy állítja be a saját termékét, mint a piacon lévő legkiválóbb választási lehetőséget, ami mindenkinek a leginkább megfelelő megoldás. Mivel neki elsősorban az az érdeke, hogy minél többet eladjon a saját termékéből, ezért igyekszik a többi rendszert lehúzni és azok hibáira, illetve a hozzá kapcsolódó sztereotípiákra irányítani a vevő figyelmét. A legtöbb vevő erre nyitott is, csak azzal nincs tisztában, hogy a forgalmazó nem mindig ismeri a forgalmazott termék beépítési módjait, különösen akkor, ha sokféle terméket forgalmaz.

Én azt mondanám, hogy alapvetően nincs jó vagy rossz építési rendszer, mindent az dönt el, hogy a megrendelő igényeit képes-e kielégíteni. Ez egy nagyon fontos kérdés, mert többen választanak egy rendszert úgy, hogy nincsenek tisztában a követelményeivel és a képességeivel. Ilyen pl. az egyik, hogy kevesen tudják, hogy Ytongot csak a saját habarcsával szabad falazni, mivel teljesen másféle kötési módot igényel, mint a téglák. A mi oldalunkról nézve pedig ilyen az, hogy sokan nem tudják, hogy pl. a földtéglát nem lehet diszperziós festéssel ellátni, mert akkor elveszíti a páraszabályzó képességét, ami egyébként a legnagyobb előnye lenne, de kevesen tudják azt is, hogy rengeteg jól megépített vályogház áll Magyarországon, amiről nem is tudják, hogy vályog. Ezek olyan házak, ahol már az építéskor betartották az építőanyag beépítési követelményeit. Ezzel szemben téglából is lehet rosszul építeni házat, aminek repedeznek a falai, mert éppen nem volt megfelelő az alapozás.

A gondok mindig ott kezdődnek, amikor egy olyasvalaki hoz rossz döntést, vagy bírál felül egy megoldást, akinek egyébként nincs rálátása az egészre és az egész részeinek egymásra gyakorolt kölcsönös hatására. Ilyenkor persze a legritkább esetben őszinték az emberek és ismerik el a saját hibáikat, mert sokkal egyszerűbb az építési rendszerre ráfogni…