Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy újabban kevés tervet publikálok. Nos ez nem azért van, mert nincs elég megrendelés, vagy nem dolgozom. A dolgok magyarázata, hogy hamarosan elég  sok új dolgokkal fogunk megjelenni és ezek bizonyos szempontból sok előkészítést igényelnek. Ilyen pl. az is, hogy a mostanában tervezett házak már nem égetett téglából fognak épülni. Ennek okán némileg hosszabbra nyúlik az engedélyezési terv elkészítése, mivel a helyi anyagok esetében próbatestet kell gyártani, aminek a szilárdulási ideje önmagában is kb. 3 hét, valamint ezt követően még a törőszilárdság vizsgálatot is el kell végezni. Így most az a helyzet állt elő, hogy egyszerre több terv áll vázlattervi fázisban ezekre várva.

Másik dolog amin dolgozunk, hogy lehetőleg a teljes ház öko-, vagy újrahasznosított építőanyagokból álljon össze. Ez is sok egyeztetést igényel, mert meg kell állapodnunk gyártókkal és forgalmazókkal. A jó hír az, hogy rendelkezésre állnak azok az öko építőanyagok, amikből ezt lehetséges megoldani a mai kor igényeinek megfelelően. Az itthoni viszonyokat ismerve viszont nagyon fontos a beruházási költség is, így igyekszünk olyan optimális megoldásokat találni, hogy ez is alacsony legyen, méghozzá úgy, hogy a fenntartásuk se kerüljön sokba.

Tapasztalom továbbá azt is, hogy érkeznek olyan megkeresések is, akik nagyon árérzékenyek és relatíve kevés pénzből kell alternatívát nyújtanunk. Egy-egy ilyen tervnél már önmagában az egyedi tervezés költsége is érezhetően megnövelné a ház bekerülési költségét, így erre is kellett megoldást találni.

A fentiek miatt készült el néhány típusterv is, valamint továbbiak is készülnek jelenleg is. Ezek minden igényt figyelembe véve igyekeznek egy optimális egyensúlyt találni. Hamarosan be is lesznek árazva, amint a kivitelező csapat egy kicsit felszabadul, és akkor publikálom is őket.

Ja igen. mindezek mellet lassan elkészül az első saját kivitelezésű ház is az Őrségben. 🙂

Szóval nem unatkozunk…