Zöldtetős ház a váci hegyoldalban

Zöldtetős ház a váci hegyoldalban

Még februárban készítettem el ennek a háznak a tervét, amit most fogok kiadni és ami legelején dombháznak indult, de aztán a megrendelői igények és a telek adottságai mást diktáltak. A vázlatterv után egy kis szünet következett, ami annak volt köszönhető, hogy az öt nagyon hasonló adottságú egymás mellett lévő telek közül a megbízóm végül egy másik mellett döntött. Közben az önkormányzatnál is voltak átszervezések és mivel a telket tőlük kellett megvenni, ezért ott is húzódott egy kicsit.

Annak ellenére, hogy viszonylag korán, már a második verziónál kialakult a közel végleges változat és a tervtanács is pozitívan reagált rá, mégis úgy érzem, hogy jót tett az az 1-2 hónap szünet. Kicsit tisztább szemmel tudtam ránézni és így még egy kicsit csiszolgatni, hogy tökéletesebb legyen. A végeredmény egy olyan típusú ház lett, amilyenhez még hasonlót se nagyon terveztem korábban. Valahol benne vannak a dombházakra jellemző zöldtetők, íves falak, viszont itt már nem görbülnek tovább dongákká, kupolákká. Szokásomhoz híven itt is igyekszem öko anyagokat használni ahol lehet, de a födémek a sajátos kialakításuk és a felül elhelyezkedő garázsoknak köszönhetően monolit vasbeton lemezből kell legyenek.

Nyugati nézet

Nyugati nézet

A tájolás lényegében egy kelettől délen át nyugatig tartó körpanorámát jelent a Dunakanyarra, természetesen a helyiségek optimális irányokba illesztésével. A három szintből a legalsóban lesznek a legtöbbet a nap közben, a középső viszont már inkább a pihenés-elvonulás a gyerekbirodalom tereit és egy veterán autó helyét foglalja magába. Mivel a legfölső szinten van az út, a telek pedig elég meredek, ezért adta magát a harmadik szinten lévő két autós garázs is, ahol a gyalogos érkezés helye is van egyben. A zöldtetőkkel igyekszünk visszaadni legalább annyit a természetnek, amennyit elvettünk.

Talán lehet mondani, hogy a ház tömegében és formai világában is egyedi, de nem csak ezen a területen hordoz magában szokatlan megoldásokat. A gépészet érdekessége lesz, hogy a napkollektorok által  a nyári időszakban megtermelt „fölösleges” hőmennyiséget eltárolja a földben, majd a fűtési időszakban visszaveszi, ami akár 1-2 hónappal is kitolhatja a fűtési időszak kezdetét. Persze itt is szempont volt az energiaveszteség minimalizálása, de csak az ésszerű határokon belül.

Az utca felől

Az utca felől

Összességében nagyon szeretem ezt a házat, amihez nem kicsit járult hozzá a megrendelő nyitottsága és bizalma, valamint a Dunakanyar, mint a szívemhez egyik legközelebb álló helyszín. Ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül, mert amikor a megrendelőm meglátta, rögtön el is nevezték „Angyalvár”-nak. Nagyon várom már, hogy elkezdjen épülni.