Varjútövis társasház

Varjútövis társasház (forrás: www.varjutovis.eu)

Aki ismer, az tudja, hogy úgy általában véve nem vagyok nagy híve a passzívházaknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy élből elvetem, csak úgy gondolom, hogy jó lenne, ha az energiatakarékosság az építőanyagok oldalán is legalább olyan fontosságot kapna. Időnként azonban látok üdítő kivételeket.Ilyen volt például Major Attila öko passzívháza a vályogkonferencián és ilyen most Őrfi Józsi barátom társasháza.

Felülről egy szirmait bontogató virág

Felülről egy szirmait bontogató virág (forrás: www.varjutovis.eu)

Józsi barátomról azt kell tudni, hogy hihetetlenül érzi a szakrális tereket és több, azóta már megépült kápolnát is tervezett. Többször volt alkalmunk együtt dolgozni és úgy érzem nagy hatással volt rám a munkamódszere és a meglátásai. Alapvetően nagy hangsúlyt fektet az épületnek a környezettel való viszonyára, a helyszín hatásaira és igyekszik újraértelmezni a magyar formavilágot, ami nála sokszor leginkább az alaprajzi elrendezésben jelenik meg.

A panoráma

A panoráma (forrás: www.varjutovis.eu)

Közös tulajdonságunk, hogy mindketten nagyon szeretjük a virág motívumokat alaprajzi szervezőelvként használni, de míg én általában megmaradok a sziromnál, ő sokkal merészebben alkalmazza azokat.

Magában a tervben az tetszik nagyon, hogy nem a passzívház mivoltára összpontosít, az csak mintegy ma már szükséges melléke dologként jelenik meg a ház esetében, hanem egy önmagában is rendkívüli értéket képviselő szoborszerű házat alkotott. Voltam olyan szerencsés, hogy személyesen is tanúja lehettem ennek a születési folyamatnak, amíg az épület elnyerte a végleges formáját. Úgy gondolom, hogy manapság ritka, hogy egy terv ennyi figyelmet kapjon és ennyi munka kerüljön bele. Azt hiszem, hogy jócskán meglátszik a végeredményen is.

A ház három lakást foglal magába, amelyekhez alul egy közös teremgarázs tartozik. Mindhárom lakás luxuskivitelű és gyönyörű, a városra irányuló panorámával rendelkezik. Jelenleg még árulják a lakásokat. Bővebben az alábbi weblapon lehet érdeklődni:

www.varjutovis.eu