Nagyon sok hasznos információval és jó hírrel lettem gazdagabb a vályogkonferencián. Nagy öröm számomra például, hogy most már van ÉME engedéllyel ellátott vályogtégla is, ami ugyan tartószerkezetként még teljesen önállóan nem alkalmazható, de már az is nagy előrelépés, hogy vázkitöltő falazatként igen. Külön jó volt látni a minőségét, ami szintén nagyon sok pozitív érzést keltett bennem. Ehhez kapcsolódóan nagyon örültem, amikor megismertem olyan hőszigetelő anyagokat is, amik a ma megszokott hőszigetelésekhez képest abszolút öko szemléletet tükrözik, és azok tulajdonságait teljes mértékben tudják biztosítani igencsak kedvező áron. Láttam öko-passzívház tervet is, amit jellemzően egy építész tervezett saját magának (a mai passzívházak megrendelői jellemzően nem ilyenek), amivel már tényleg úgy látom, hogy ki lehet küszöbölni a passzívházak nagy részének egyik legnagyobb hibáját, vagy csúnyábban mondva önámító hazugságát, hogy a felhasznált (jellemzően kőolaj alapú) anyagok előállítása öregedése és tartóssága miatt rengeteg energiát igényel az előállításuk, majd 1-2 évtizeddel később a felújításuk. Igazán nagyon jó volt látni, hogy igenis lehet passzívházat építeni öko anyagokból.

Igazi örömöt viszont az jelentett, hogy várhatóan a következő évek során az új szabályozásoknak köszönhetően könnyebb lesz az öko anyagok használata az építőiparban és így talán egy kicsit kevésbé leszünk kiszolgáltatva a multik kénye-kedvének.

Az előadás után alkalmam volt pár szót váltani Bálint Gyurival az egyik szervezővel és mondta, hogy már elkezdődik náluk az öko skanzen első üteme, ahol később majd lesznek dombházak is, és majd ki lehet próbálni őket, mielőtt valaki ilyen építésébe fogna.