A minősített szalmatechnológiát alkalmazó, Öko-talpacska nevű pályamű a támogatott kategóriába került az „Itt fogunk lakni” építész pályázaton.

A pályázat:

A pályázat kiírója, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. a Budapest III. Kerületében található Harsánylejtő 51 telkes területére kért családiház koncepció terveket. A pályázat bírálati szempontjai kifejezetten környezettudatos, energiatakarékos és megújuló forrásokra támaszkodó megoldásokat vártak el. Az országosan meghírdetett, különösen izgalmas feladatra 72 pályamű érkezett be a február 28-as határidőig.

A bíráló bizottság tagjai személyükben is megjelenítették a beruházói, építészeti és környezeti szempontokat egyaránt. Elnök: Angel Gábor a Budapesti Ingatlan Nyrt. Vezérigazgatója Tagok: Nobilis Kristóf a Budapesti Ingatlan Nyrt. Igazgatótanács elnöke, Ábrahám Péter III. ker. Önkormányzat képviseletében, Dr. Reith András Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), Bojár Iván András az Octogon főszerkesztője.

A kihirdetett eredmény szerint mindössze 10 pályázatot emelt ki a bizottság: 4 pályázat nyert pénzdíjat, és további 6 került a támogatott körbe, amiből a majd a lakók választhatják ki a nekik leginkább tetsző terveket. A bíráló bizottság részletes értékelésére és az ünnepélyes díjátadásra 2011. április 19-én kerül sor.

A pályamű:

A pályamű belső célkitűzése, hogy az ökológiai lábnyomunkból az épület megépítésére és fenntartására, működtetésére eső részt a lehető legkisebbre, egészen öko-talpacska méretűvé zsugorítsuk, miközben az épület funkciója, használhatósága és esztétikája nem sérül.

A koncepció lényeges elemei a megújuló nyersanyagok nagyarányú használata (szalma, fa, agyag), a helyi adottságok (karsztvíz) maximális kihasználása, a passzív megoldások előnyben részesítése az aktív gépészeti elemekkel szemben, a közművektől való függőség csökkentése. Mindezek együttes alkalmazásával jött létre az építészeti, energetikai, és környezeti szempontokat egységben kezelő terv, ami fenntartható módon lehet megépíteni és üzemeltetni egy-egy épületet, vagy akár az egész beruházást.

A csapat, amely a pályamunkát készítette, minden érintett szakterületről vont be szakembereket, egy ilyen összetett feladat megoldása elképzelhetetlen a megfelelő együttműködés nélkül:

  • Bors András, építészeti terv, Lénia Kft
  • Kálmán László, energetikai koncepció, A.E.E.S. Kft
  • Massány Edina, tájépítész mérnök
  • Meszes Csanád, látványtervező
  • Mészáros Attila, épületfizika és szalmatechnológia, CereDom Kft
  • Tarr Edit, szalmatechnológia, CereDom Kft

A megoldás egésze által elért számszerűsíthető eredmények, amelyeket részben a helyi adottságok kihasználása, részben az anyag és technológia választások tesznek lehetővé:

  • az épület teljes primer energiafogyasztása (az összesített energetikai jellemző értéke) nem haladja meg a 40 kWh/m2év szintet, ami az adott épülettömeg esetén megengedett 200 kWh/m2év érték 20%-a
  • A primer energiafogyasztás elért 20%-os szintje a mai lakcímke rendszerben nem is definiált A++ szint, ami messze alatta marad még a darmstandti passzívházakra megengedett 120 kWh/m2év szintnek is, és közel van a 0 energiás házak szintén német előírásaihoz
  • a beépített energia a mai családi házas átlag alig 1/5-öd részét teszi ki: 1050 kWh/m2
  • a beépített CO2 a mai családi házas átlag alig 1/10-ed részét teszi ki: 0,1 t/m2

Hivatkozások: