Ezzel az írással el szeretném oszlatni azt a tévhitet, hogy egy ház attól jó, vagy rossz, hogy az építész jól megtervezte-e, vagy sem. Ez nem így van. Az egyenletben igen sok az ismeretlen tényező. Ezek  közül a legnagyobb súlya magának az építtetőnek van. Miért? Mert mindig ő van döntési helyzetben. Igaz, hogy több oldalról támadják szakmai, marketing és egyéb érvekkel, de mégis Ő van mindig döntési helyzetben.Az egész folyamat a tervezéssel kezdődik. Itt is sok minden eldől. Úgy látom, hogy azoknak sikerül igazán jó házat terveznem, akik tisztában vannak a valós igényeikkel. Itt nagyon fontos a valós szó, mert a mai társadalom számtalan hamis igényt erőltet rá az emberre. Akik tisztában vannak a tényleges igényeikkel, azoknak általában az értékrendje is helyén van. Ők azok, akik nem csak meghallgatják az ember javaslatait, hanem meg is fogadják.

A következő lépcsőfok a kivitelező kiválasztása. Itt is eldől, hogy az ember mennyire hajlandó kiállni az álmaiért. A kivitelezésben ugyanis bevett gyakorlat, hogy aláígérnek a tényleges árnak és ezzel próbálnak meg előnyt szerezni. Találkoztam már olyan kivitelezővel is, aki lyukat beszélt az ember hasába, aztán amikor meg kellett volna csinálni a javításokat, akkor már nem lehetett elérni. Sokan csinálják azt a kedvezőbb árajánlat érdekében, hogy megváltoztatnak egyes anyagokat a terven, anélkül, hogy végiggondolnák a következményeket, vagy egyeztetnének a tervezővel, hogy az miért volt úgy. Alapvetően nem az a gond, ha más megoldást javasol, hanem az, hogy ha azt egyeztetés nélkül megcsinálja, mert sokszor nem vesznek figyelembe olyan szempontokat, ami egy előregondolkodás eredménye. Vannak olyan kivitelezők, akiknek tényleg vannak jó ötleteik azt egyeztetik és én is rábólintok. Tőlük lehet tanulni és az ilyenekkel igyekszem partneri viszonyt fenntartani és ajánlani őket. Aztán van az árkérdés, hogy bizonyos anyagokból rábeszélik az ügyfeleket szükségtelenül drágább megoldásra, aminek árát az esztétikai megjelenésen viszont igyekszenek megspórolni. Ilyennel is találkoztam már. Lényeg, hogy kivitelezők kiválasztásánál szerintem sokkal fontosabbak az emberi tulajdonságok, mint maga az árajánlat.

Mindezekre persze jelenthet valamilyen szinten megoldást a kiviteli terv, mert az a kivitelezőnek készül, ezért számon lehet rajta kérni. Ha viszont az emberi gyengeségből belemegyünk olyan alkukba, amibe nem lett volna szabad, akkor már nincs mit tenni. Sokszor csak évek múltán derül ki, hogy ténylegesen mi az „olcsóbb”.

Amit viszont mindenképpen javaslok azoknak, akik építkezni akarnak: szánjanak időt arra, hogy elgondolkodjanak a valós szükségleteiken.  Ha valamilyen luxuscikket szeretnének a házba, akkor először kérdezzenek meg valakit akinek már van, hogy mik a tapasztalatai és hogy mennyit használja.

 

Hogy a fenti problémákra tudjunk megoldást nyújtani, ezért igyekszünk lehetőleg olcsó anyagokból ésszerű határok között tervezni a házakat és ebbe bevonni az energetikus és a  kivitelező partnereket is. Így sokkal nagyobb esély van arra, hogy a ház tényleg olyan lesz, mint aminek megterveztük.