Dombház - Pilisjászfalu

Dombház – Pilisjászfalu délkeleti homlokzat

2009. novemberében készült el ennek a háznak a végleges engedélyezési terve, még mielőtt ez az oldal elindult volna. Számomra ez egy nagyon kedves munka máig, így hoztam azt a döntést, hogy utólag is közzéteszem. Az építési hatóság az előzetes egyeztetésekkor is nagyon konstruktív szemlélettel állt hozzá a tervhez. Azóta meglett az építési engedély, elkészült a kiviteli terv, a kivitelezőt is kiválasztották, úgyhogy ha minden jól megy, akkor idén ősszel, vagy legkésőbb jövő év tavaszán kezdődik az építkezés.

Földház - Pilisjászfalu északi (hátsó) homlokzat

Földház – Pilisjászfalu északi (hátsó) homlokzat

A ház egy viszonylag kicsi, 20% körüli lejtésű telken épül, ezért kétszintes kialakítású, ahol az alsó szinten van a garázs, a tüzelőanyag tároló és a fűtő helyiség. A felső szinten a lakótér van, ahol a szobák többnyire déli tájolásúak. Kivétel a háló, amely az északi kis teraszra, és az egyik gyerekszoba, amely a keleti irányba néz a szomszédos telken lévő kis erdős részre. A hőveszteség csökkentése érdekében törekedtem arra, hogy a kedvezőtlen tájolású homlokzati felületek a lehető legkisebb méretűek legyenek.

Dombház - Pilisjászfalu délnyugati homlokzat

Dombház – Pilisjászfalu délnyugati homlokzat

A déli és a délnyugati oldali árnyékolás mértékét úgy határoztuk meg, hogy természetesen figyelembe vettük a szükséges nyári árnyékolást és a téli napfény beengedését, ezzel lehetővé téve a passzív napenergia hasznosítást. Ettől persze még nem lesz passzív ház, vagy napház, de mindenképpen jótékony hatással van a fűtési energiaigényre. A terv még az A+ pályázati lehetőség előtt készült, de minimális módosításokkal teljesítette a követelményeket.