Nemrég nagyon megharagudtam két építési hatóságra (de inkább egy-egy ügyintézőre). Az egyikre azért, mert önmagának ellentmondó szabályozást hozott, és egyáltalán nem voltak segítőkészek a probléma megoldásában, a másik pedig egy rendkívül rosszindulatú hiánypótlást adott, majd amikor felhívtam őket egyeztetés céljából, akkor az igencsak okoskodó ügyintéző vitatkozott velem, hogy nem fogja elbírni a ház teteje a földet és hogy mellékeljek statikai számításokat. (Köztudott, hogy 5,40 fesztáv alatt nem kell). Az ember ilyenkor magát ellenőrzi először – hátha én tudom rosszul -, de több kolléga is megerősített, hogy jól tudom. Persze a számítások (meg a hasonlóan megépített szerkezet kb. 50 háznál is) engem igazoltak.

Ilyenkor az ember persze úgymond ingyen dolgozik, mert az ügyfélre mégsem terhelhetem rá egy másik ember rosszindulatát, ha meg elkezdek vitatkozni a hatósággal az megint csak szerencsétlen építtetőn csattan, mert hónapokkal növeli meg az ügyintézés időtartamát. Mit lehet ilyenkor tenni? Az ember nyel egyet aztán megcsinálja. Ez a helyzet mindenképpen felháborító, így azon gondolkodtam, hogy kiszámlázom az illetékes hatóságnak a jogtalanul követelt pluszmunkát és ha nem fizetik ki akkor beperelem rajtuk, de ez sem megy, mint ahogy jogvégzett sógorom felvilágosított. Az egyetlen jogorvoslati mód ilyen helyzetben ugyanis a fellebbezés. Nem a pénz miatt lenne érdekes, mert az összeg viszonylag jelentéktelen ahhoz képest, amennyi utánajárást igényel, hanem inkább azért, hogy ha esetleg jogi következményei lennének egy ilyen ügynek, akkor kicsit talán észhez térítené az illetékes elvtársat.

Aztán ugyanez volt az oka annak is, hogy letettem az egészről. Végiggondoltam, hogy egyáltalán nem hiányzik nekem az ilyen emberekkel való hadakozás. Beszélni sem szívesen szoktam az ilyenekkel, hát még vitatkozni… A büntetésről meg annyit, hogy elég nagy baj az neki, hogy ebben kell kiélnie magát… Azt az időt, amit ők igényelnének, inkább eltöltöm értelmesebb dolgokkal, amit még élvezek is. Az élet úgyis van olyan bölcs, hogy vissza fogja adni nekik.