Sajnos a passzívház-dombház terve most áll, mivel ez év végén módosítják a HÉSZ-t amihez nekünk alkalmazkodnunk kell. Így fogtam magam és elkezdtem az egyik nemrég kiadott engedélyezési terv kiviteli tervét rajzolni. Ha már így alakult, akkor a nem szakmabéli olvasók kedvéért ejtek néhány szót arról, hogy mi is az a kiviteli terv.

Alapvetően többféle tervtípus létezik, amelyek közül a családi házat építők többsége csak az engedélyezési tervet szokta építésszel elkészíttetni. Vannak olyan egyszerűbb épületek amiket meg lehet csinálni az engedélyezési tervből is, de azt tudni kell, hogy ez inkább csak a hatóságok által igényelt tervrészeket tartalmazza.

A kiviteli terv az, ami már kimondottan arról szól, hogy abból meg tudják építeni a házat. Egyszerűbb házak esetében is szoktam javasolni, hogy ha nem is kell egy egész kiviteli tervdokumentáció, akkor is érdemes legalább néhány részről kiviteli tervet készíteni (jellemzően födémterv, alapozási terv, tetőszerkezet részletrajzok).

Miért?

Nyilván mert az építésznek ezért is plusz pénzt lehet kifizetni. 🙂

Ezen felül, a kiviteli terv az, ahol már igazán, részleteiben át van gondolva a ház, mivel ez a terv jóval részletesebb, mint az engedélyezési terv. A kiviteli terv tartalmazza az anyagmennyiségek kiírását is, amivel már árajánlatokat lehet kérni. Ami a legfontosabb viszont, hogy ha van egy jól kidolgozott kiviteli tervünk, ami minden kulcsfontosságú részletet (részletrajzokat) tartalmaz, akkor számon lehet kérni a kivitelezőn, ha attól eltér. Sokan nem is gondolják, hogy mennyi építési hibát lehet kiküszöbölni részletrajzokkal… A tapasztalatom is az, hogy ezek igénylik egy átlagos kiviteli tervben a legtöbb gondolkodást és időt.

Dombházakat nem is lehet megépíteni kiviteli terv nélkül, mivel ezek esetében teljesen más jellegű információkat hordoz az engedélyezési terv, mint a kiviteli. Itt például pontosan meg kell adni a kupolák középpontjait, a metszésvonalakat, és a dongák-boltövek íveit, hogy el tudják készíteni hozzá a zsaluzatokat. Az a tapasztalat, hogy a megbízóknak is többszöri telefonos és helyszíni segítségre van szükségük a tervező felől ahhoz, hogy értelmezni tudják a benne lévő információkat.

Nagyon fontos, hogy ha az épületben monolit (helyszíni) szerkezetek is készülnek, pl. gerendák, födémek, akkor ezekről feltétlenül kell statikai kiviteli tervet készíteni. Ez nem csak azért szükséges, mert ezt az Építésfelügyelet is ellenőrizni szokta, hanem ezek tartalmazzák a méretezést is, ahol ki van számolva, hogy pontosan mekkora szerkezet szükséges az adott teher elviseléséhez. Ha nincsenek monolit szerkezetek, de vannak pl. terhelt előregyártott födémek, akkor is érdemes statikai ellenőrzést csináltatni, mert elképzelhető, hogy a szerkezet biztonságosan elbírja az adott terhet, de a teherviseléssel együtt járó alakváltozás már esztétikai problémát okozhat.

Egyszóval mindenkit arra bíztatok, hogy ne ezeken spóroljon, mivel a ház az nem egy eldobható dolog, amiből a jövő évben esetleg újat veszünk, ha nem válik be.