Földház - Az egyetlen és legértékesebb déli homlokzat

Földház az Őrségben – Az egyetlen és legértékesebb déli homlokzat

Ismét kiadtam egy földház tervét, ezúttal az Őrségbe. Ami viszont szokatlan volt, hogy jóval több egyenes fal van benne, mint azt ahogy a földházak tervezésénél megszoktam. Az építtetőim Bianka és Norbi voltak előzetes egyeztetésen az építési hatóságnál (utólag bevallották, hogy kicsit tartottak attól, hátha nem engednek egy ilyen házat), ott pedig azt mondták nekik, hogy még megmutatják a főépítésznek.

Másnap kimentek a telekre, mert egy hektáros telken mindig van mit tenni és egyszer csak megjelenik náluk két öltönyös úriember. Bianka ekkor már gondolta, hogy a főépítész lehet az egyik, a másik úriember pedig az, aki az építési osztályon dolgozik. Ez eddig rendben is lenne, csak azt nem értette, hogy mit keresnek náluk kint a telken. Aztán amikor közeledtek, már látszott, hogy nagyon lelkesek és náluk voltak a látványtervek és az alaprajzok is kinyomtatva. Mondták nekik, hogy milyen jó, hogy így gondolkodnak, meg hogy a ház mennyire illeszkedik a környezetébe, meg több ilyennek kellene épülnie és csapjanak minél nagyobb hírverést neki.

Én is úgy gondolom, hogy ez egy jól sikerült terv, de nem számítottam arra, hogy másoknak is ennyire tetszeni fog, különösen úgy, hogy az építési hatóságok egy részénél inkább ellenállásba ütközünk.

Maga a ház egy teljesen átlagos családi ház, nagy nappalival, hozzá kapcsolódó étkezővel és konyhával, két szobával és egy kis dolgozóval, vizes helyiségekkel és kétállásos nagy garázzsal. Energetikai szempontból igen kedvező: 33%-os, ami szintén messze az A+ maximális 55%-a alatt van. Mivel most éppen egy passzív házat is tervezek, így már annak a szempontjait is több helyen felhasználtam a tervezés folyamata során, így itt is v3an egy termikus burok és nagyon jól sikerült minimalizálni a hőhidak számát is. Természetesen ettől ez még messze nem lesz passzív ház, mert a nyílászárók pl. normál fa ablakok-ajtók hőszigetelő üveggel, meg a szigetelés is kevesebb, mint ami egy passzív háznál szükséges de itt nem is ez volt a cél.

Földház az Őrségben - az út felőli garázsbejárat

Földház az Őrségben – az út felőli garázsbejárat

Bár az utcában minden közmű bent van, a gázt (érthető okokból) nem akarják bevezetni, hanem nagy valószínűséggel multipellett kazán lesz, ami mindenféle mezőgazdasági hulladékkal is elmegy. Mivel a tájolás déli ezért az ablakok is erre a homlokzatra kerültek, mert elég fényt ad a téli passzív napenergia hasznosításhoz és nyáron is könnyen lehet árnyékolni. A tető – mivel a közvetlen környezetben nincsenek magas fák amik beárnyékolnának – ideális arra, hogy napkollektorokat helyezzenek el, ami a melegvíz szükséglet akár 70%-át is fedezheti év közben. Ezek mellett persze figyeltünk a ház jó hőszigetelésére, ami szintén jótékony hatással volt a rendkívül kedvező energetikai értékek elérésére.

Stílusban és elvekben igyekeztem valamennyit átvenni a parasztházakéból, mivel az Őrvidék mégiscsak a hagyományos értékek őrzője, ezért kellő alázattal kellett nekifogni a munkának. Lehet, hogy ez így egy kicsit furcsán hangzik pont egy földház esetében, de akkor is ott a tornác, a tűzközpontú tér, a hagyományos – a szeres építéskor még egyeduralkodó – kelet-nyugati tengely, amik mind-mind a magyar parasztház sajátosságai is. De ugyanerre utal a hagyományos színek (fehér falfelületek, natúr-természetes látszó faszerkezetek) látványa is.