A minap találtam ezt a kis mozgóképet a neten a dombház fórum hozzászólásai között az eartship-ről, ami nem más, ami egy hulladékokból és újrahasznosított anyagokból épült önfenntartó ház.

Elég érdekes és szimpatikus próbálkozás, kíváncsi vagyok, hogy nálunk hogyan lehet átvinni egy ilyet a hatóságoknál…

Az ötlet egyébként egy  Mike Reynolds nevű úriembertől származik és nagyon sok , véleményem szerint igen jó és talán a nem is olyan nagyon távoli jövőbe mutató megoldást vonultat fel. Akik dombház, földház, szalmaház, ökoház vagy autonóm ház építésében gondolkodnak azoknak mindenképp érdemes megnézni.

Ez az épület hasznosítja a napenergiát aktívan és passzívan egyaránt (sugárzási nyereség – fűtés, áramtermelés), kezeli a szürke és fekete szennyvizet és szinte teljesen önellátó. Az ökológiai lábnyoma minimálisra tehető, mivel úgymond „szemetet” használ fel az építése során és emiatt nagyon kevés az előállításának az energiaigénye. Egy nagyon jó alternatíva arra, hogyan lehet a természet és környezetünk rombolása nélkül házat építeni.

Érdekes lenne elgondolkodni azon, hogy ha a hulladék kezelését alávetnénk az ilyen szempontoknak, akkor mekkora iparágat lehetne erre létrehozni. Ez nyilvánvalóan rengeteg embernek adhatna munkát a kutatótól, a mérnökön át a képzetlen munkaerőig.

Nem tudom, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen ház, de gondolom, jóval olcsóbb, mintha hagyományos anyagokból építették volna, de az is lehet, hogy azt a nyereséget a munkadíj elviszi. Mindenesetre, ha már csak annyi előnye van, hogy ugyanazon az áron több ember kap munkát, akkor is megérte.